Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Нови број часпописа „Отисак“ – од родољубиве до хаику поезије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

06. 09. 2022.

Аутор: М.Стојановић Извор: УНС

Нови број часпописа „Отисак“ – од родољубиве до хаику поезије

Дела завичајне прозе, лирске народне песме и хаику поезије сабрана су у деветнаестом броју часописа Косовског Поморавља за литературу и збивања „Отисак“ . Часопис уређује Ратко Стоиљковић, новинар из Гњилана који живи и ствара на релацији Београд– Косовско Поморавље .

 

Представљени су делови старих и нових књига, рукописи, прикази, критике, као и биографије и стваралачки опус знаменитих Срба са овог поднебља. У овом часопису место су нашли и текстови о завичајним књижевним признањима за 2019. и 2020. годину.

На самом почетку, у одељку Наша књижевност објављене су песме и приче песника и прозног писца Срећка Симића,  добитника завичајне књижевне награде „ Свети кнез Лазар“ за 2019. годину за допринос српској књижевности.

Симићев опус, како се истиче у часопису, један је од најразноврснијих у савременој књижевности Косова и Метохије. Представља пример да је драматичан живот Срба на Косову и Метохији после 1999. године изнедрио неколико нових стваралаца.

„Поезија из малог џепа “ одељак је који садржи десет песама овог ставараоца. Осим његових, приказана су и дела других значајних аутора у поглављу „Завичајна поезија и проза“.

„Јутро над Грачаницом“, „ Писмо са Ибра“ и „Песма о песми“ само су неке од песама Милана Михајловића, аутора шест књига поезије и добитника више књижевних награда и признања објављених у последњем броју „Отиска“.

Овај број „Отиска“ садржи и поезију Милице Станојевић Симоновић која је досад објавила две збирке поезије и припрема трећу.  Осим љубавних и родољубивих, објављене су и песме за децу Трајке Здравковић. „ Ласта Власта“, „ Милица и Аца“ , „ Идемо на море“, „ Љубав“  и „Нема више батина“ неке су од њених песама намењених најмлађима.

Мисаону лирику, као и песме у прози и кратке приче за овај број пише Светислав Стајић . Читаоцима су представљене приче о пролазности под насловима „ Како је лепо бити скитница у пролеће“ , „ Пецање“ , „ Храст ноћу“ , „Крик у цик зоре“  и „ Упамти“.  

Као знак континуиране посвећености поезији, Живко Васић Џиџи написао је песме „ Моја земља“, „ Студен“ , „ Бол“ , „Кораци“  и „Ломна ми Душа“, која су објављена у овом броју „Отиска“.

Место су нашле и шаљиве приче Јордана Митровића  „ Зое Шпанац и његова Дара“  и „Чаролије бегове воденице“.

Приче са загонетним насловима и политичком тематиком за овај часопис написао је Живорад Симић, познат по раду у дипломатији Републике Србије.  Често је објављивао књиге поезије са садржајем из политичког живота.

Перици Анђелковићу, познатом по кратким причама и одломцима из некадашње приштинске дневне штампе, објављена је песма„ Шах“.

У одељку „ Из народне ризнице“  забележене су народне лирске песме Косовског Поморавља које је прикупио  Слободан Костић. Као студент време је посветио записивању дела народне поезије. Водичарска песма , Љубавне песме, Породичне и Епске песме само су нека од дела ове врсте објављених у „Отиску“.

Поглавље „Из старих књига и рукописа“ садржи текстове о Косовском Поморављу који су објављивани у „Цариградском гласнику “ у периоду од 1907. до 1909. године.

Поред тога, овај део садржи и биографију и неколико песама Миливоја Ар. Поповића. “Моје срце“ , „ Моји видици“ , „ Чежња“ , „Кајање“ , „ Сећање“ и „ Немој даље“ .

У одељку „Из нових књига“ објављена су дела професора др Милорада Филића „Библиографија Српске теологије - српска књига на КиМ 1536- 1941“. Филић у свом научном раду темељно проучава заборављену културну баштину Срба на Косову и Метохији.   

Часопис садржи и стихове хаику поезије Предрага Пешића. Мноштво родољубивих песама, које приказују значај истрајности борбе за отаџбину и сећање на претке одликују 19. број „Отиска“.

Часопис „Отисак“ издаје Српски културни клуб „ СербиКа “  у Гњилану, а главни уредник је Ратко Стоиљковић. Тираж је 400 примерака,  ИССН је 1451-0499.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси