Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Бекство из предворја смрти – нова књига Драгољуба Јанојлића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

20. 04. 2022.

Аутор: A. Момчиловић Извор: УНС

Бекство из предворја смрти – нова књига Драгољуба Јанојлића

Књига „Бекство из предворја смрти“ Драгољуба Јанојлића, новинара, писца и члана Удружења новинара Србије (УНС) објављена је у издању Културног центра у Смедеревској Паланци

У књизи су сабрана казивања 12 преживелих логораша из фашистичког логора у Норвешкој и Аустрији, логора Бањица у Београду и Јасеновца.

„На свој начин су описали све муке кроз које су прошли и како су успели да све злочине преживе“, рекао је академик Србољуб Живановић у предговору књиге.

Исповести логораша Јанојлић је забележио још у прошлом веку, а сада су објављена захваљујући финансијској подршци председника општине  Смедеревска  Паланка Николе  Вучена.

Од казивача књигу је дочекала само Илинка Осман која је у логорe Стара Градишка и Јасеновац депортована са четири године.

На насловној страни књиге „Бекство из предворја смрти“ су три бегунца: Драгољуб Ђорђевић, Петар Красуља, Јован Стефановић и непознати шведски војник на граници Шведске и  Норвешке 28. октобра 1943. године у Дуведу. Фотографију  је аутору књиге дао Петар Красуља уз напомену да се иста таква налази у једном норвешком музеју.

Драгољуб Јанојлић је рођен 1951. године у Селевцу код Смедеревске Паланке. Новинарску каријеру је започео у локалном листу „Наша комуна“. Био је дописник „Политике Експрес“, а до јуна 2011. године радио је у франкфуртским „Вестима“.

Књига „Бекство из предворја смрти“ је припремана више од 40 година.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси