Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Нова књига Слободана Рељића „Воља за лаж: нови светски дезинформативни поредак“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

21. 01. 2022.

Извор: УНС

Нова књига Слободана Рељића „Воља за лаж: нови светски дезинформативни поредак“

Издавач Catena mundi представио је нову књигу познатог новинара Слободана Рељића „Воља за лаж: нови светски дезинформативни поредак“ као штиво које објашњава потпуни информациони хаос у коме живимо: како је настао, чему служи и како га превазићи. Ко су први дезинформатори? Шта је НАТО позајмио од Гебелса? Ко данас диригује дезинформацијом? Дезинформације и пандемија.

После књига „Криза медија и медији кризе“, „Медији и Трећи светски рат“, „Буквара медијске писмености“ Рељић је написао још једну многографију о савремености – „Воља за лаж: нови светски дезинформативни поредак“.

У тексту који се може читати и као добар роман, пише издавач, аутор је кренуо од самих почетака, од појма дезинформисање који веже за ране послове бољшевика. Сама суштина долази из западних, пре свега англосаксонских средстава инфоримсања и пропаганде – тако да је неизбежно праћење процеса од Дезинформбироа Чеке из 1923. па све до Њујорк тајмса деведесетих година у грађанским сукобима у Југославији, а да се не пропусте и значајни радови Јозефа Гебелса и нациста.

У дезинформисању је идеологија промењива, али механизам остаје исти, пише Рељић.

У другом поглављу, описује издавач, аутор, као школски пример дезинформисања узима како су Срби постали жртве дезинформација током рата у Босни и Херцеговини. Непознати новинар, који је писао за опскурни таблоид, постао је главни информатор Запада о „концентрационим логорима“. Да ли је неко проверавао његове „информације са терена“? Не, пре него што је то постало неважно.

Треће поглавље бави се историјом лажних вести у америчкој историји. Кувајтске бебе из инкубатора, Рузвелтове лажне вести и рат против Трампа само су фазе у једном дугом процесу, пише Рељић.

Четврто поглавље носи наслов „Теорија завере“. У њему аутор одговора на питање зашто данас милиони људи широм света више верују у вести које се означавају као теорије завере него у вести мејн-стрим медија као што су Њујорк тајмс или ЦНН. Коначно, да ли свеопшта параноидност извештавања погодује бујању теорија од којих ниједна није ни тачна ни нетачна.

Пето поглавље, наводи издавач, посвећено је доајену европског независног новинарства, Уду Улфкотеу. На његовом примеру показује се како се прелази пут од сиромашног студента, преко врбовања за агента БНД, великог успона у Франкфуртер алгемајне цајтунгу до - црне овце. Само због трагања за истином.

У шестом поглављу Рељић пише о размерама обавештајног рада ЦИА са европским и америчким новинарима. Од тоталитарних стратегија манипулације, преко хладног рата све до Џулијана Асанжа плете причу и прати нит типично западне дезинформативне технике.

У седмом поглављу Рељићева анализа стиже до савремености. Ако сте се осетили потпуно слуђено за време пандемије, ово је део књиге за Вас, наводи издавач.

Осмо и девето поглавље, наводи издавач, можда су и најдрагоценији делови књиге. У њима Рељић суверено доводи у везу филозофију космополитизма и теорију „Великог ресета“. Да ли је пут према еколошком дигиталном рају заправо поплочан пакленим намерама? Шта чека човечанство у деценијама пред нама? Да ли су најновији позиви на солидарност са природом и промену поретка пут у још већу контролу? Шта нам је чинити даље?

Издавач: Catena mundi
Повез: тврди
Број страна: 222
ISBN
 - 978-86-6343-159-1
COBISS.SR-ID - 46699273

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси