Насловна  |  Шта радимо  |  Пројекти  |  Језички курс „Говори правилно – новинарско правило“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Пројекти

Језички курс „Говори правилно – новинарско правило“

Језички курс „Говори правилно – новинарско правило“ Удружења новинара Србије био је намењен радио и ТВ презентерима, водитељима и новинарима српских медија у региону (радио и ТВ станице које емитују програм на српском језику у земљама региона као и на Косову и Метохији), а прихваћени су заинтересовани кандидати из медија с југа Србије, који неретко у јавном обраћању одступају од стандардне акцентологије (ТВ Пирот и Нишка ТВ).

Пројекат је трајао од 1. маја до 30. новембра 2015. године, а финансијски га је подржало Министарство културе и информисања.

Промене у медијима утичу и на мењање језичке културе слушалаца/гледалаца, па је самим тим овај пројекат имао одговорност и према широј публици. 

Курс се одвијао онлајн, почео је 17. октобра а завршен 15. новембра. Наставу је с успехом завршило осам полазника.

Језички курс Говори правилно – новинарско правило“ био је тематски уоквирен у неколико целина:

1. Побољшање јавног наступа полазника, с фокусом на младе презентере. Практични савети за припрему јавног наступа (пред камерама или микрофоном) обухватали су вежбе правилног дисања, опуштања и загревања читавог говорног апарата, смањења треме, побољшања артикулације и самопоуздања.

2. Усвајање стандардне акцентологије. Практичан рад састојао се од вежби разликовања природе  акцената и њиховог места, јачине, дужине, висине, ознаке.

3. Развијање осећаја за говор у духу матерњег језика, без туђица. Практичним радом се указивало на важност доброг говорног и новинарског стила развојем елоквенције, богатства лексике, употребом синонима и домаћих речи уместо туђица. Истицање потребе за одолевањем све већем утицају страних језика, нарочито енглеског и албанизацији српског језика, очувањем духа матерњег језика. Указивање на значај правилне транскрипције страних имена и географских појмова.

4. Рад на основама правописа као кључног елемента правилног говора и изражавања (објашњавање правила писања интерпункцијских знакова, употребе малог и великог слова, негација, сложеница, конгруенције...). Практични део рада је био уочавање граматичких и правописних грешака у говору полазника што је подразумевало и исправке радова које су полазници слали.

5. Указивање на важност културе изражавања кроз неке од основних књижевних и новинарских облика: нарацију (у књижевним делима, у свакодневној комуникацији), дескрипцију (у расправи, паралели, рецензији, реферату, полемици), реторику (у реторичким врстама и говорима), функционалне стилове књижевног језика  (разговорни, књижевно-уметнички, административни, научни), публицистички стил (вест, извештај, интервју, коментар, чланак).

6. Детаљна анализа конкретних граматичких и стилских грешака које су новинари  изговорили пред микрофоном или камером или написали у штампаним медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси