Насловна  |  Шта радимо  |  Пројекти  |  „Шеста конференција медија дијаспоре и Срба у региону“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Пројекти

„Шеста конференција медија дијаспоре и Срба у региону“

Удружење новинара Србије (УНС) и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства споњних послова спровели су у периоду јул - октобар 2015. године пројекат „Шеста конференција медија дијаспоре и Срба у региону“.

„Шеста конференција медија дијаспоре и Срба у региону“ одржана је 23. октобра у Прес центру УНС-а. 

Конференција се одвијала у сесијама

- пројектно суфинансирању медија дијаспоре и региона 

- прелазак штампаних издања на онлајн платформе и могући модели финансирања медија 

- радионица на тему пројектног суфинсирања медија.

Учесницима Конференције обратили су се министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић, државни секретар у Министарству спољних послова Саша Мирковић и председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Прва сесија била је посвећена пројектном суфинансирању медија дијаспоре и региона -  искуствима и изазовима конкурса за суфинансирање медија дијаспоре и региона.  Говорили су државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић, заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Миодраг Линта, Николина Милатовић Поповић у име Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и  генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић.

На другој сесији посвећеној преласку штампаних издања на онлајн платформе и могућим моделима финансирања медија говорили су уредници и новинари медија из дијаспоре и региона. У овој сесији уводничари су били уредница www.dijaspora.tv из Беча Весна Димитријевић, новинар  часописа „Извор“ и ЗВО продукције из Вуковара Никола Милојевић, уредник портала www.jadovno.com из Бања Луке Душан Ј. Басташић, новинарка Српских недељних новина из Будимпеште Добрила Боројевић, уредник часописа Swiss Serbi из Берна Бобан Петковић.

Уводничар и модератор друге сесије био је координатор УНС-ове школе новинарства и асистент на Факултету политичких наука Марко Недељковић.

О подршци из матице и могућим видовима сарадње говорили су уредник Програма за дијаспору Радио Београда Душан Глигоријевић и уредница подсајта www.dijaspora.rts.rs РТС - Програм за дијаспору Вања Васић.

У радионици Конференције Водич за пројектно суфинансирање Милена Бановић из Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом упознала је учеснике са основним принципима финансирања организација цивилног друштва - припадника српске заједнице из региона и  дијаспоре. Борка Рајшић је одговарала на питања везана за конкурсе за суфинансирање пројеката које расписује Министарство културе и информисања.

На конференцији су додељене награде „Златно перо Штајерске“ и медаља ,,Светозар Милетић''.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси