Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Стоп тајном суђењу новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Стоп тајном суђењу новинарима

Удружење новинара Србије позвало је све колегинице и колеге који се у Србији баве новинарством да потпишу петицију против тајних суђења новинарима.

Удружење новинара Србије позвало је све колегинице и колеге који се у Србији баве новинарством да потпишу петицију против тајних суђења новинарима.

Тужилаштво у Новом Саду подигло је оптужницу против Јелене Спасић, новинарке „Националног грађанског“ листа из Новог Сада, и њеног уредника Милорада Бојовића зато што је тај лист у јуну 2011. године објавио Јеленин текст под насловом „Државни органи потпуно неспремни за рат“. Тужилац наводи да је текст, сачињен на основу поверљивог извештаја Министарства одбране о стању припрема за одбрану земље, „нанео штету безбедности Србије“.

Оптужница је подигнута без спровођења истраге, што значи да се против новинара води хитан поступак, а тужилац тражи суђење без присуства јавности. За кривично дело за које су новинари оптужени запрећена је затворска казна, а оптужени не би смели да јавности пренесу нити један детаљ са таквог суђења.

Скандалозна је намера државе да се на стаљинистички начин обрачунава са новинарима којим је стручна јавност још у јуну, када је објављен текст Јелене Спасић, одала признање што су се приликом објављивања спорног текста руководили интересом грађана и правом јавности да зна.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Хронологија: Држава против новинарке Јелене Спасић

12. децембра - УНС организовао округли сто "Државна тајна и право јавности да зна (Случај Јелене Спасић)".
Округли сто у целости можете погледати на Wеб тв страни.

23. октобра
- Реаговање: УНС тражи објашњење Загорке Доловац

22. октобра
- Јелена Спасић послала Основном суду у Новом Саду ПРИГОВОР на оптужницу

22. октобра
- Томо Зорић: Оптужница против новинара враћена у истрагу

22. октобра
- Шабић: Одлука тужилаштва да одустане од оптужнице одговоран потез

21. октобра -
Јелена Спасић: Лажне тврдње тужилаштва у Новом Саду

20. октобра
- Министар одбране Шутановац: Одговорни они који су документ дали новинарима

20. октобра
- Омбудсман Јанковић: Није потребно суђење новинарима листа "Национални грађански"

19. октобра
- Бојовић примио оптужницу: Удар на демократију. 

19. октобра
- Спасић: Нећу пристати на тајно суђење
Видео изјаве о одбрани на тајном суђењу, оптужници, заштити извора и подршци колега.

19. октобра
- Међународне новинарске организације (ИФЈ и ЕФЈ) протестовале због кривичног гоњења новинара у Србији и тајног суђења. Челници ових удружења потписали петицију УНС-а.

18. октобра - За један дан 250 новинара потписало петицију против тајног суђења. Потписници и главни уредник „Блица“ Веселин Симоновић, уредник РТВБ92 Веран Матић, главни уредник „Дневника“ Александар Ђивуљскиј, уредник „Печата“ Милорад Вучелић, уредница „Правде“ Славица Јововић, уредник „Сведока“ Владан Динић, главни уредник "Политике" Драган Бујошевић.

17. октобра -
Петицију подржали председник СПО Вук Драшковић, посланик Г17+ Жељко Ивањи (Прочитајте његово ПИСМО), председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

17. октобра
- УНС покренуо петицију Стоп тајном суђењу новинарима

17. октобра
- НУНС и НДНВ: Оптужница у функцији притиска на слободу медија

15. октобра
- Саопштење УНС-а: Осуђујемо прогон новинара Јелене Спасић и Милорада Бојовића

15. октобра - Саопштење Родољуба Шабића, повереника за информације од јавног значаја и заштиту података од личности

14. октобра - Јелена Спасић примила оптужницу

22. септембра - Основно јавно тужилаштво у Новом Саду подигло оптужницу против новинарке Јелене Спасић и уредника "Националног грађанског" Милорада Бојовића. Према тужилаштву Спасић и Бојовић починили су кривична дела и прекршили Закон о тајности података и помогли су учиниоцу после извршења кривичног дела јер нису одали извор који им је доставио документа. Тужилаштво тражи да суђење буде затворено за јавност.
Прочитајте текст ОПТУЖНИЦЕ.

19. августа - Јелена Спасић дала изјаву полицији

14. јуна - за јавност затворена седница Скупштине Србије. Усвојена тајна документа- извештаји о стању припреме одбране Србије за 2009. и 2010. и план развоја војске до 2020. године. Министар одбране Драган Шутановац изјавио да "надлежни органи треба да дају одговор зашто су они објављени у медијима”.

9. јуна 2011. -  текст Јелене Спасић "Државни органи потпуно неспремни за рат" објављену новосадском листу "Национални грађански"


Спорни текст
Државни органи потпуно неспремни за рат

БЕОГРАД – Ако би данас избио рат у Србији, добрим делом се не би знало ко пије а ко плаћа, пошто бројни државни органи и јавна предузећа игноришу законом прописане припреме за одбрану земље, показује строго поверљив Извештај о стању припрема за одбрану у Републици Србији у 2010. години. Извештај Владе Србије у који је НГ имао увид, а о ком ће расправљати посланици 14. јуна на седници парламета иза затворених врата, ипак се закључује да је “стање припрема за одбрану, уз присутне тешкоће и проблеме, на нивоу који обезбеђује реализацију циљева Стратегије одбране Републике Србије”.
Највећу претњу безбедности и даље представља противправно једнострано проглашена независност Косова и Метохије, а Србија не претендује на чланство у НАТО-у, пише у Извештају који ће посланицима представити министар одбране Драган Шутановац.

Неодговорни руководиоци

Припреме државних органа, органа државне управе и осталих државних органа за одбрану земље су лоше, наведено је у извештају, јер нису утврђене њихове ратне организације. Поред тога, ови државни органи у свом делокругу надлежности нису ни предвидели послове одбране, а и кадрови који су овлашћени за рад на њима углавном су нестручни. Такође, нема услова за чување докумената и планова одбране, руководиоци су неодговорни према томе и уопште немају разумевања за припрему одбране. Такође, Влада Србије напомиње и “неадекватан однос менаџмента појединих великих техничких система према припремама за одбрану”, па ту набраја јавна предузећа Србијаводе, Војводинашуме, као и Јат ервејз, Термоелектране и копове Костолац, ЈКП “Наисус”.
Неодговорност оних који живе и раде о трошку грађана према одбрани државе иде дотле да чак није могуће ни побројати с колико људи, у случају рата, Србија располаже. У 2010. почео је поступак прикупљања података о укупном стању људских ресурса у систему одбране, али је “немогуће прикупити податке због неодговорног односа појединих министарстава и већег дела општина и градова”. Ипак, нису набројани неодговорни. Наведено је и да припреме за одбрану теку и уз социјалне и етничке тензије, деловање организованих криминалних група и елементарне непогоде.

Наоружању истекао рок

“Србија је неутрална у односу на постојеће војне савезе и, сходно томе, не претендује на чланство у НАТО савезу”, пише у извештају на 27 страна, који наводи и да је “појачано интересовање страног фактора према систему одбране и на истраживање опредељености и ставова припадника МО и ВС у вези с могућностима укључења у евроатланске интеграције”.
Иначе, војска је 2010. била употребљена дуж административне линије са КиМ и у Копненој зони безбедности.
Такође, у извештају који је као службена тајна посланицима послат на кућне адресе констатује се да нема где да се складиште убојна средства, нема пара за одржавање радарских и ваздухопловних средстава, за одржавање објеката и опреме, а тешко је одржавање и набавка делова јер је све технолошки застарело… Наоружању и војној опреми на складиштима углавном је истекао рок, доста тога се чува на отвореном па деградира, а моторна возила углавном су старија од 20 година.
Од 2007. одбрамбена индустрија извезла је наоружања и војне опреме у вредности од 750 милиона долара, а тек уговорени и текући послови вреде још пола милијарде долара.

Аутор: Јелена Спасић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси