Насловна  |  Саопштења  |  УНС и НУНС: Предлог закона о кинематографији угрожава електронске медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 12. 2011.

УНС и НУНС: Предлог закона о кинематографији угрожава електронске медије

Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) придружују се апелу Асоцијације независних електронских медија да Народна скупштина Србије не усвоји Владин Предлог закона о кинематографији, а који предвиђа значајна захватања у средства која Републичка радиодифузна агенција (РРА) и Републичка агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) наплаћују од емитера и телекомуникационих оператора.

УНС и НУНС су сагласни са ставом АНЕМ-а да је опасно и недоговорно усвојити предложени закон без озбиљне анализе његовог утицаја на финансирање регулаторних тела (РРА и РАТЕЛ), и на секторе радиодифузије и електронских комуникација у Србији. Тим пре што се медијска и новинарска удружења годинама залажу да се накнаде које електронски медији плаћају агенцијама, сведу на ниво оправданих трошкова регулације. Свако ново финансијско оптерећење угрожава голи опстанак осиромашених електронских медија у Србији.

У образложењу Владиног Предлога закона стоји да ће се његовим доношењем обезбедити значајна додатна средства за подстицање домаће кинематографије, између осталог и у форми захватања у средства остварена од накнаде коју емитери плаћају РРА за добијено право на емитовање програма, као и у средства остварена од накнада које јавни телекомуникациони оператори плаћају РАТЕЛ-уз. Конкретно, предвиђа се да се за кинематографију издваја чак 20 одсто средстава која наплаћује РРА и чак 10 процената средстава која наплаћује РАТЕЛ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси