Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Протест због напада КФОР-а на српске новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 11. 2011.

УНС: Протест због напада КФОР-а на српске новинаре

Удружење новинара Србије (УНС) снажно протестује због тога што војници КФОР-а користе силу против репортера српских редакција који на северу Косова у тешким условима обављају своје професионалне новинарске задатке.

УНС упозорава да су припадници КФОР-а у уторак око четири сата после подне у Јагњеници са раздаљине од свега двадесет метара гуменим мецима пуцали у групу од десетак извештача и сниматеља српских редакција, иако им је морало бити јасно да је реч о новинарима на радном задатку.

То се десило одмах након што је КФОР испалио неколико патрона сузавца на локалне Србе који су постављали нову барикаду у Јагњеници. Чим се ситуација рашчистила, група новинара у којој су били репортери дневних листова Прес и Курир, као и сниматељи више београдских телевизија, пришла је да сними нову барикаду. Војници КФОР-а су их са оближњих борних кола засули гуменим мецима без икаквог упозорења. Пуком срећом, нико од новинара није повређен, али су погођена два локална српска цивила који су бежали заједно са новинарима.

УНС оцењује да је КФОР употребио непотребну и непропорционалну силу против новинара и тражиће и од међународних организација за заштиту новинара да протестују због тога што КФОР угрожава животе наших колега, спречавајући их да благовремено и исцрпно известе јавност о догађањима на северу Косова.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси