Насловна  |  Саопштења  |  Одговор УНС-а Министарству финансија: УНС је мета пореског прогона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 01. 2020.

Извор: УНС

Одговор УНС-а Министарству финансија: УНС је мета пореског прогона

Удружење новинара Србије (УНС) шокирано је одговором Министарства финансија Србије на јавно упозорење да су УНС-у, преко ноћи, порески органи одбили законску могућност обрачуна пореза на имовину коју УНС примењује од усвајања закона 2013. године и наложили да уместо 15.000 евра плати 60.000 евра пореза у 2020. години иако нема никакав порески преступ!

Порески органи позвали су се на мишљење Министарства финансија како би наметнули енормну глобу која угрожава финансијску независност УНС-а, а сада нас ово министарство у одговору обавештава да „само даје мишљење о начину примене закона, а да о конкретној примени одлучује локална пореска администрација“. 

Подсећамо Министарство финансија на члан 11 Закона о пореском поступку и администрацији који због јединственог спровођења прописа изричито прописује да су мишљења Министарства обавезујућа за Пореску управу.

Шокантно је и то што Министарство финансија у одговору УНС-у објашњава да је „потпуно неоснована тврдња да је било којим мишљењем Министарства финансија вишеструко увећана основица за порез на имовину за средња, мала и микро правна лица“, што УНС није ни тврдио.

УНС је јавност обавестио да су Министарство финансија својим тумачењем и пореска управа својим поступцима који ће важити само за прошлу и ову годину напрасно одлучили да малим правним лицима, међу којима је и УНС, после шест година обрачуна пореза на један начин ту могућност укину, а онда је врате 2021. године!

УНС указује на још једну нетачност у одговору Министарства финансија када је у питању њихово тумачење примене Закона о рачуноводству и Закона о порезу на имовину. Министарство тврди да се више пута тим поводом изјашњавало, а први пут 2017. године и да се то може видети на сајту. Управо на сајту Министарста финансија доступна су мишљења која су давали на исту тему и 2014, 2015, 2016, 2017. и 2018. године. Прво мишљење број 430-01-00200/2014-04 од 5. маја 2014. године.

Одговор Министарства финансија додатно забрињава јер оставља могућност да је УНС издвојен и изложен прогону локалних пореских органа.

С тим у вези УНС ће већ у понедељак од свих београдских општинских пореских управа тражити по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја број и списак правних лица којима је онемогућено пореско пословање по досадашњим правилима и колики је очекивани приход пореске управе по том основу.

УНС истиче да је савесно, без икаквих пореских олакшица, плаћао порез на имовину све ове године, у складу са оним што предвиђа закон.

УНС остаје при захтеву да Влада Србије и Министарство финансија хитно повуку спорно тумачење и престану да дискриминишу мала правна лица. 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

19.01.

2020.

Živorad Stevanović [нерегистровани] у 11:28

Korak po korak

Kuda ideš Srbijo?!! Poreske olakšice - za koga? KO JE SLEDEĆI MOLIĆU LEPO?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси