Насловна  |  Саопштења  |  УНС забринут и огорчен због нове пресуде уреднику Чачанских новина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 03. 2011.

УНС забринут и огорчен због нове пресуде уреднику Чачанских новина

Удружење новинара Србије забринуто је и изражава огорчење због најновије пресуде чачанског Основног суда против уредника Чачанских новина Стојана Марковића којим је због кривичног дела клевете осуђен да плати Велимиру Илићу 100 000 динара.

Ово је друга пресуда чачанског правосуђа против слободе јавне речи, јер је Марковић већ прошле године осуђен за повреду части и угледа Велимира Илића, бившег министра који је јавности добро познат по томе што псује и бије новинаре, лажно их оптужује за сексуално злостављање оваца, а када је он у питању новинаре тужи због критике свог понашања.

Марковић је осуђен за клевету у тексту „Долази време за полагање рачуна: Давидовић, Јоцић, Шаранчић…нека се спреми…“ иако се показало да су наводи текста тачни, као и због хумореске „Занемоћали мандарин“, у којој се приватни тужилац Илић препознао, иако није нигде поменут именом и презименом.

Удружење новинара Србије скреће пажњу чачанском правосуђу да, према судској пракси Европског суда за људска права и Европској конвенцији о заштити људских права и основних слобода, носиоци јавних функција имају умањено право на приватност, чак и када наводи о њима нису тачни, а камоли када се, као у случају Чачанских новина, покажу истинитим.

УНС упозорава да ће последице оваквих одлука домаћих судова пред Европским судом за људска права сносити порески обвезници, као и у досадашњим случајевима у којима су локални судови више веровали локалним политичарима, него новинарима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси