Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Омогућити Асанжу слободу кретања и новинарског рада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 04. 2019.

Извор: УНС

УНС: Омогућити Асанжу слободу кретања и новинарског рада

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због хапшења оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа након одлуке Еквадора да му укине азил, који је шест година уживао у амбасади те земље у Лондону.

УНС позива Међународну и Европску федерацију новинара, организације које се баве слободом медија, говора и мишљења да од британских власти траже дозволу да Асанж добије боравак у било којој земљи света која је спремна да му пружи гостопримство.

УНС подсећа да су Асанж и његове колеге из "Викиликса" дали историјски допринос праву грађана широм света да сазнају чињенице које су власти од њих криле. Државе имају право да штите своје тајне, али Џулијан Асанж је на делу доказао зашто новинари не смеју да им у томе помажу.

УНС је и раније позивао српску и међународну јавност на солидарност са Асанжом, коме је претио губитак азила у Амбасади Еквадора у Лондону и која му је 2018. године ускратила коришћење Интернета и могућност да прима посетиоце.

УНС је Асанжу 2011. године, поводом Међународног дана слободе медија, доделило награду „Зора“ за слободу медија. Асанж је први странац ком је ово Удружење, једно од најстаријих новинарских удружења на свету, основано 1881. године, доделило награду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси