Насловна  |  Саопштења  |  Удружења: Учесници у протестима да се уздрже од насиља, посебно према новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 04. 2019.

Удружења: Учесници у протестима да се уздрже од насиља, посебно према новинарима

Поводом најављених протеста испред зграде ТВ Пинк, новинарска и медијска удружења подсећају да грађани имају пуно право да своје незадовољство друштвеном или политичком ситуацијом у земљи исказују мирним протестима, укључујући и протесте испред медија чијим су извештавањем незадовољни, а који користе јавно добро, односно националне фрерквенције.

Ипак, скрећемо пажњу да је свако насиље, вербално или физичко неприхватљиво и непримерено у демократском друштву. Опет позивамо учеснике протеста да се уздрже од свих видова насиља, и апелујемо на све стране – и на организаторе протеста и на државне органе, а посебно на полицију и Жандармерију - да заштите новинаре и имовину медија испред којег грађани протестују, као и  новинаре и медије који о догађају извештавају. 

Подсећамо да је Савет Уједињених нација за људска права, 2014. године усвојио Резолуцију о заштити и промоцији људских права током мирних протеста у којој се државе позивају да обрате посебну пажњу на сигурност новинара који прате протесте, узимајући у обзир њихову специфичну улогу, изложеност и рањивост.

Новинарска и медијска удружења позивају уреднике и новинаре ТВ Пинк да почну да поштују Кодекс новинара Србије и професионално извештавају о грађанским протестима и протестима опозиције. 

Удружење новинара Србије - УНС

Независно удружење новинара Србије - НУНС

Независно друштво новинара Војводине - НДНВ

Синдикат новинара Србије - СИНОС

Асоцијација медија - АСМЕДИ

Асоцијација онлајн медија - АОМ

Пословно удружење Локал пресс - ЛП

Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси