Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује поступак према новинарима у Кули
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 02. 2011.

УНС осуђује поступак према новинарима у Кули


Удружење новинара Србије (УНС) са својим регионалним огранком Друштвом новинара Војводине (ДНВ) осуђује избацивање новинара са заседања Скупштине општине Кула и њихово привођење у полицију под оптужбом да су реметили јавни ред и мир. Новинари су као и обично мирно пратили седницу Скупштине општине и нису реметили њен ток.

Као разлог за насилно спречавање новинара у обављању њиховог посла општинари наводе да нису имали акредитације, иако су заседању присуствовали новинари који годинама прате рад локалног парламента.

Пре месец дана усвојен је „Правилник о начину и обезбеђивању јавности рада на седницама Скупштине општине Кула и радних тела“, који у суштини онемогућава јавност рада локалне самоуправе. Инцидент се десио упркос чињеници да су седници присуствовали новинари који су позвани на данашње заседање.

Сличан правилник прошле године усвојен и у Крагујевцу, али је измењен после интервенције новинарских удружења.

Насиље у локалном парламенту у Кули поновило се и са новинарима који су дошли касније: обезбеђење је насрнуло и на њих и, уз примену физичке силе и претње, изгурало их напоље,а све то дешавало се пред очима целокупног локалног руководства и одборника.

УНС са ДНВ-ом захтева од Министарства културе, Покрајинског секретаријата за информисање и руководства локалне самоуправе у Кули да одмах престане овакво драстично кршење слободе медија.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси