Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Српском народу на КиМ хитно обезбедити информисање на матерњем језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 12. 2018.

УНС и ДНКиМ: Српском народу на КиМ хитно обезбедити информисање на матерњем језику

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) поново позивају Приштину да престане са ограничавањем права српског народа на Косову и Метохији на информисање на матерњем језику и хитно обезбеди несметану дистрибуцију штампе. УНС и ДНКиМ истичу да је, за разлику од других производа, штампа на тржишту незамењива роба, нарочито имајући у виду чињеницу да се ниједан дневни или недељни лист на српском језику не штампа на КиМ.

УНС и ДНКиМ најоштрије осуђују наметање додатне таксе од 100% на штампу из Србије коју је 21. новембра увела Приштина, због чега српски штампани медији већ 13 дана не стижу до читалаца на Косову и Метохији.

УНС и ДНКиМ подсећају да је дистрибутер Беоколп био спреман да плати додатну таксу од 100% на малопродајну цену новина како би српски народ добио штампу, али су цариници захтевали да поред тога, на фактури робе која иде за Северну Митровицу, уместо „Косово“ стоји „Република Косово“.

УНС и ДНКиМ позивају и Међународну и Европску федерацију новинара, ОЕБС, Европску унију и друге међународне актере да реагују и спрече кршење основних људских права српског народа на КиМ подсећајући Приштину да дистрибуција информација мора бити ослобођена свих економских или политичких ограничења.

УНС и ДНКиМ подсећају да је и представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир изразио забринутост због „ограничавајућег утицаја мера Приштине на дистрибуцију српске штампе“ и навео да „приступ новинским листовима, укључујући српске штампане медије, мора бити загарантован за све грађане и локалне заједнице у сваком тренутку“.

УНС и ДНКиМ истичу да је слобода штампе темељ демократије, а право на информисање на сопственом језику једно од основних људских права чије уживање мора бити обезбеђено у сваком тренутку, без ограничења, те да увођење додатних такси на штампу представља његово флагрантно кршење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси