Насловна  |  Саопштења  |  Позив медијима и новинарима да раде професионално и етично
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 11. 2018.

Позив медијима и новинарима да раде професионално и етично

Координациона група Владе Србије за сарадњу са медијима и Тим за дијалог, састављен од представника новинарских и медијских удружења, позвали су данас медије и новинаре да у свом раду буду привржени Кодексу новинара Србије, односно да извештавају професионално и етично, у складу са јавним интересом.

Позивамо медије и новинаре да се уздрже од изазивања и подстицања расне, националне, верске или друге мржње и неравноправности, и подсећамо на то да је то не само Уставом Србије и законима забрањено и кажњиво него да има и изузетно негативне последице на друштво и демократске процесе у њему.

Подсећамо такође на то да Устав Србије истиче да свако има право да буде истинито, потпуно и благовремено информисан о питањима од јавног значаја и да су медији дужни да то право поштују.

Подсећамо и на то да Закон о јавном информисању и медијима има за циљ да обезбеди медијски плурализам и да штити истинито, благовремено, веродостојно и потпуно информисање грађана у циљу унапређења демократских вредности друштва.

Позивамо све актере друштвене и политичке сцене да се уздрже од било какве активности која директно или индиректно може да угрози слободу медија, безбедност новинара и других медијских радника.

Позивамо јавне медијске сервисе и друге медије који делују у складу са начелима јавних медијских сервиса да поштују своје законске обавезе које им налажу да о појавама, догађајима и личностима извештавају правовремено и непристрасно, да омогуће изражавање идеја и мишљења која су заступљена у заједници и да подстичу на расправу у духу толеранције о свим темама од интереса за јавност.

Очекујемо од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да делује у складу са интересима грађана, унапређује медијски плурализам, квалитет и разноврсност електронских медија и ради на очувању, заштити и развоју слободе мишљења и изражавања.

Како би се убрзао рад на решењу отворених питања у медијској сфери, на данашњем, четвртом по реду, састанку договорено је да чланови Тима за дијалог и Координацине групе за сарадњу са медијима формирају мање радне групе које ће радити на конкретним захтевима које су представници медијских и новинарских удружења доставили Влади Србије, 22. октобра.

Договорено је и да се 15. новембра у Влади Србије одржи састанак на тему ситуације у “Јужним вестима”, коме ће поред представника редакције “Јужних вести” присуствовати директорка Пореске управе Републике Србије и представници Министарства финансија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси