Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Народна банка да преиспита дискриминаторско пословање банака, a посланици поступање НБС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 09. 2018.

УНС: Народна банка да преиспита дискриминаторско пословање банака, a посланици поступање НБС

Удружење новинара Србије (УНС) позива Народну банку Србије да хитно преиспита пословање банака које својим интерним актима крше Закон о забрани дискриминације, а народне посланике да о поступању Народне банке поведу озбиљну скупштинску расправу и тако најзад спрече кршење Устава и закона Србије.

Подсетимо, Повереница за заштиту равноправности донела је мишљење да је Рајфајзен банка, одбијањем УНС-овог захтева за кредит са образложењем да се „делатност удуружења кредитно не финансира“, прекршила Закон о забрани дискриминације.

УНС се Народној банци жалио на дискриминацију још прошле године, али је она тада, и поред доказа које јој је УНС доставио, навела да јој „није познато“ да банке дискриминишу удружења грађана.

Скоро годину дана касније, НБС је одговарајући на нову притужбу УНС-а, без изјашњавања и реаговања на наводе о дискриминацији, навела да ју је Рајфајзен банка обавестила да се у свом пословању придржава акта „Кредитна политика“ који прописује ограничење кредитирања непрофитних организација, као и удружења грађана“, па су те организације „искључене из кредитног портфолија“.

УНС истиче да је очигледно да НБС не поштује принцип јединства правног поретка, односно да не поштује законе који гарантују уставна права и равноправност грађана.

УНС жали што Народна банка, ни годину дана након што је Рајфајзен банка донела свој дискриминаторски акт 'није имала сазнања' о таквом пропису, али и због чињенице да јој то очигледно ни дан данас не смета, чиме подржава отворену дискриминацију коју спроводи већина банака у Србији.

УНС не спори право банке да одлучује коме ће дати кредит, а коме не, али итекако спори право било коме, па и банци, да финансијске услуге ускрати некоме на основу облика организовања, без оцене кредитне способности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси