Насловна  |  Саопштења  |  Нетачна тврдња Верана Матића, УНС тражио и објавио информације о истрагама убистава и отмица новинара и медијских радника на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 03. 2018.

Нетачна тврдња Верана Матића, УНС тражио и објавио информације о истрагама убистава и отмица новинара и медијских радника на КиМ

Удружење новинара Србије (УНС) истиче да није тачна тврдња Верана Матића да документацију о несталим и убијеним новинарима на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2005. године, „нико није тражио“ од надлежних институција. Веран Матић говорио је у емисији „Слободно српски“ о разговорима између мисије ОЕБС-а у Приштини и њега о томе на који начин ће се наставити рад на истраживању убистава новинара на КиМ.

Он је рекао да се са ОЕБС-ом договорио да “направе процес од наредних неколико месеци у оквиру којег ће истраживати судбину несталих и убијених и покушати да прикупе документацију коју нико није тражио, а која мора да постоји у одређеним случајевима“.

УНС подсећа Верана Матића да је ово Удружење пре три године покренуло истраживање о убијеним и несталим новинарима на КиМ. Интензивно истражујући ову тему УНС је дошао до нових података, уочио начине на које су ометане истраге, истакао пропусте и надлежнима поставио бројна питања.

Учинак тога је повећање броја отворених истрага убиства и киднаповања новинара у Приштини са две на седам.

УНС подсећа и да је новинарка Јелена Л. Петковић, истражујући убиства и отмице новинара на Ким, годинама тражила документа из истраге УНМИК-а, ЕУЛЕКС-а, ОЕБС-а и других надлежних институција.

На одговор мисије УНМИК да не могу да нађу случајеве у архиви, открила је деловодне бројеве под којима се „непостојећи“ предмети налазе у архивама УНМИК-а и предала их представницима те организације.

И на одговор мисије ЕУЛЕКС да нема информације о појединим случајевима, УНС је сазнао да се они ипак налазе у архивама ове мисије. Након што је Јелена Л. Петковић своје сазнање предочила шефици мисије Александри Пападопулос, предмети су пронађени у архиви ЕУЛЕКСА.

УНС је сва сазнања објавио сајту Удружења, на српском, албанском и енглеском језику, а ове текстове пренео је велики број медија, како у Београду, тако и у Приштини. 

УНС истиче да ће и убудуће наставити да од надлежних тражи информације и инсистира на откривању и кажњавању одговорних за убиства и отмице седам српских и седам албанских новинара и медијских радника.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси