Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Основни суд у Ваљеву да омогући извештавање новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 02. 2018.

УНС: Основни суд у Ваљеву да омогући извештавање новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што новинарима у Ваљеву данас није било омогућено да присуствују главном претресу у поступку који се пред Основним судом у овом граду води против др Владимира Ранковића, лекара специјалисте педијатрије, окривљеног за тешко дело против здравља људи. Новинару листа „Напред“ и дописнику „Политике” из Ваљева Слободану Ћирићу, као и дописнику „Блица” Предрагу Вујанцу данас није дозвољено да присуствују суђењу, без посебног образложења судије Драгана Павловића.

„Овај поступак, колико ми је познато, није проглашен затвореним за јавност, а у судници је било довољно места да би и новинари могли да се сместе и прате суђење“, рекао је за УНС Слободан Ћирић.

Председница Основног суда у Ваљеву Бранка Марковић УНС-у је рекла да је јавност рада суда гарантована и да ће следећи пут овај суд обезбедити услове за рад новинара.

„Разговарала сам са колегом Павловићем о томе. Рекао ми је да није било места за новинаре и да ће следећи пут обезбедити већу судницу. Новинари имају право да присуствују суђењу. Треба увек поштовати процедуре, шта год ко мислио о раду новинара“, рекла је Павловић.

УНС подсећа да на сајту Основног суда у Ваљеву, у одељку „Јавност рада“ стоји да су „председник суда, судије и судско особље дужни да обезбеде потребне услове за јавност рада суда и одговарајући приступ медијима у погледу актуелних информација и поступака који се воде у суду”, као и да „јавност судског поступка подразумева право свих пунолетних грађана да присуствују процесним радњама које се предузимају у судском поступку и њихово право да буду информисани о току и резултату судског поступка, изузев када је у појединим фазама или појединим врстама судских поступака јавност законом искључена“.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

11.02.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 14:46

Krsenje Ustava

Načelo javnosti je zagarantovano Ustavom i nevjerojatno je da to ne znaju oni koji treba da sprovode zakon.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси