Насловна  |  Саопштења  |  УНС на Косову: Канцеларија ЕУ на Косову дискриминише српске медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 02. 2018.

УНС на Косову: Канцеларија ЕУ на Косову дискриминише српске медије

Удружење новинара Србије на Косову протестујe што Канцеларија ЕУ на Косову, која је медије позвала на конференцију „Осврт: ЛГБТ и заједница и њихова права на Косову“ у Приштини, није обезбедила превод за новинаре који догађај прате на српском језику.

Догађај је организовао „Центар за развој друштвених група (ЦСГД), а медије је, сат времена пре почетка, на догађај позвала Канцеларија ЕУ на Косову.

Након протеста српских новинара због изостанка превода, модератор догађаја извинио се због пропуста и навео да се „ово не може толерисати“.

„Ја могу да кажем дефинитивно - ово се не може толерисати, имајући у виду двојезичност у складу са Уставом и верујем да ово треба да се уврсти у агенду и да се расправља унутар особља ЦСГД-а, како се убудуће не би појавили овакви проблеми. Ми кад шаљемо позивнице, покушавамо да добијемо потврде. Ово није аргумент, ја само наглашавам да ми покушавамо да узмемо у обзир потребе сваког. Ова грешка се убудуће неће поновити, то се не може толерисати и извињавам се због овога“, казао је модератор скупа.

УНС на Косову сматра да се овим поступком на најгрубљи начин крши право српске медијске заједнице на употребу језика и то од стране оних који би требало да надгледају спровођење закона на Косову и буду огледало поштовања закона и европских вредности.

Оваквом праксом не крши се само Закон о употреби језика, већ и угрожава право на информисање, које је загарантовано бројним међународним конвенцијама.

На данашњем догађају учествовали су и омбудсман, представници Канцеларије ЕУ на Косову, амбасаде САД-а, Центра за равноправност и слободу, Канцеларије „Једнака права за све“, као и заменица косовског омбудсмана Марија Радуловић која је такође била ускраћена за превод.

УНС на Косову је у више наврата протестовао због кршења Закона о употреби језика на Косову од стране косовских и међународних институција и наставиће да прати и супроставља се кршењу законске и уставне обавезе о равноправној употреби службених језика на Косову.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси