Насловна  |  Саопштења  |  УНС и НУНС најоштрије протестују што Ракочевић није изабран
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 07. 2017.

УНС и НУНС најоштрије протестују што Ракочевић није изабран

Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС), као овлашћени предлагачи, најоштрије протестују против данашње одлуке посланика у Народној скупштини Републике Србије да не изаберу кандидата ова два новинарска удружења Живојина Ракочевића за члана одбора Агенције за борбу против корупције.

УНС и НУНС, две најрепрезентативније професионалне новинарске организације у Србији су Ракочевића као кандидата предложили први пут још у августу 2015, а затим и у августу прошле године. Ракочевић је први пут предложен након што је дуже време било упражњено место члана одбора који се бира на предлог новинарских удружења.

Овај поступак посланика владајуће коалиције показује да власт не жели да у одбору Агенције за борбу против корупције седи представник новинарских удружења која нису под контролом. Поставља се питање шта то власт жели да сакрије у Агенцији за борбу против корупције.

Живојин Ракочевић, новинар и књижевник, који живи и ради у Грачаници, дипломирао је на Катедри за српску књижевност и језик Филолошког факултета у Приштини, а магистрирао на Универзитету у Београду.

Био је оснивач и уредник КиМ Радија, Гласа југа, потпредседник Удружења новинара Србије и члан савета Републичке радиодифузне агенције, а данас је директор Дома кутуре у Грачаници, а већ десет година дописник Политике са Косова и Метохије. Аутор је више књига и монографија и добитник је неколико књижевних и новинарских награда, а своје радове објављује у угледним домаћим и страним часописима.

Коментари (4)

Остави коментар
суб

22.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 13:08

ПА, ШТА?

Што сте дигли толику галаму? Није изабран! И, зар је смак света? Колико људи, у разним приликама, није прошло неки избор и ником ништа. Мене, међутим, голица зашто се наш УНС све више солидарише са ”оним другим” који су настали зна се кад и због чега. УНС не сме да губи прпознатљив идентитет и јавља се као спаринг партнер а ћути у многим еснафским гафовима који ову јадну Србијицу завијају у црно. Аман људи из Управе, уразумите се и сетите шта је УНС представљао својевремено и ко га је све водио чак и у времену које смо прецртали као лоше и погрешно. Нисам сигурно једини који овако пише, али јесам сигурно добронамеран и жељан да УНС у свему буде путоказитељ нама многим посрнулим у часној професији.

Одговори
чет

20.07.

2017.

Mihailo Medenica [нерегистровани] у 23:56

Sramota

Sama činjenica da oba udruženja stoje iza Rakoča govori o tome kakav je čovek, profesionalac i beskompromisni borac za istinu!!! No, to ga očigledno i diskvalifikuje! Sramota! Retko časno i pošteno biće u novinarstvu danas!!! Državo, stidi se, mada ne znaš ti šta je stid

Одговори
чет

20.07.

2017.

Перко [нерегистровани] у 21:17

Ракочевић није новинар већ директор Дома културе

Живојин Ракочевић није дописник "Политике" са Косова, како истичете у протесту. Господин Ракочевић повремено објави неком пригодом свој став о неком од питања која се тичу Космета, што је за сваку похвалу. Политика и остали београдски дневни листови немају ни једног новинара јужно од Ибра. Дописник Политике је Биљана Радомировћ која живи у Лепосавићу, а дописник Вечерњих новости са Косова и Метохије је Д. Зечевић која живи и ради у Куршумлији. Живојин Ракочевић не би могао бити новинар Политике, не због тога што је дипломирао српски језик на Филолошком факултету у Приштини и магистрирао у Београду, већ због једноставне чињенице што се он професионално бави неким другим занимањем- директор је Дома културе у Грачаници. Дакле, немогуже је да буде и директор Дома културе и запослен у Политици, односно да професионаоно буде запослен на два радна места. Ово мешање занимања, подсећа неодољиво политичара који деценијама прима дебелу плату као посланик и министар а наводи да је "професор доктор". Да су хтели да живе од професорске или докторске плате, од политике би бежали и Славица Ђукиж Дејановиж, и Томица Милосављевиж и сви проф. др који седе у врху власти. Зато, не кукајте над "колегом" Ракочевижем- он као директор јавне установе сигурно више зарађује од просечних 300 евра колика је плата новинара у "Политици" или "Новостима". Да му се свижао новинарски посао, остао би у Радио КиМ, чији је оснивач, додуше уз помож Сороша и осталих донатора...

Одговори
чет

20.07.

2017.

Jovanka Stanojević [нерегистровани] у 18:15

Podrška Rakočeviću

Profesionalac i izuzetan čovek, to je Živojin Rakočević ! Nažalost, nije po meri ili standardima vladajuće većine koja, i inače, donosi nerazumne odluke! S obzirom da su i UNS i NUNS ovog puta imali zajedničkog kandidata, što je samo po sebi vredno pažnje, smatram da nešto nije u redu sa poslanicima u Skupštini. Podrška kolegi Rakočeviću! Udruženja treba da ostanu dosledna i uz dužnu novinarsku pažnju rasvetle sve okolnosti koje su dovele do ovakvog sramnog neizglasavanja profesionalca za ćlana Agencije za borbu protiv korupcije.
S uvažavanjem, Jovanka Stefanović-Stanojević, slobodan novinar, član Uprave UNS - Negotin

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси