Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Коалиција да се држи професионалних принципа због којих је и основана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 06. 2017.

УНС: Коалиција да се држи професионалних принципа због којих је и основана

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што се једна група медијских професионалаца окупљена на политичкој основи у јавности лажно представља под називом Коалиција новинарских и медијских удружења. УНС се не противи заједничком деловању потписника саопштења којим се држава оптужује за отказивање пројекција филмова о Косову у Нишу и Краљеву, али тражи да ова група не злоупотребљава назив који грађане може да доведе у заблуду.

Та лоша пракса није коректна ни према УНС-у, који се 2010. године удружио са колегама у неформалну Коалицију новинарских и медијских удружења да би се заједнички борили за професионалне циљеве и стандарде.

УНС примећује да се повремено, као што је то данас био случај, у име Коалиције новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, Локал прес и АНЕМ, објављују саопштења у којима се изоставља УНС, а задржава име Коалиције, најчешће када се реагује више као група грађанских активиста, а мање као професионална новинарска и медијска удружења.

У таквим случајевима, уместо УНС-а, као чланови Коалиције потписују се друга удружења и асоцијације која не чине Коалицију. Овог пута, у саопштењу „Коалиција: У Србији суспендована слобода мишљења и изражавања“ као део Коалиције наведена је Асоцијација онлајн медија.

УНС, као највеће и најбројније новинарско удружење у Србији, већ је јасно упознало друге чланице Коалиције новинарских и медијских удружења да се противи увођењу нових организација, посебно када нема јасних критеријума, већ се ad hoc користе поједине организације у најчешће политички усмереној борби.   

Коментари (3)

Остави коментар
нед

25.06.

2017.

DRAGIŠA PETROVIĆ [нерегистровани] у 10:53

LEKIĆU,GRUHONIĆI...HOĆE DA JAŠU OPET

Dobro je što je UNS reagovao,ali bi još boqe bilo kada bi se na mnoge drughe načine ,dostpnije široj javnosti,oglasilo i sa sebe skinulo odgovornost za ove prepoznatljive politikante ,raznorazne Lekiće,Gruhonjiće,Nedimoviće koji su se stotinu puta dokazali da su sitne političke šićardžije za dnevnu upotrebu,a ne zaštitnici novinarske profesije i osnovnih etičkih principa. Da ne pominjem da im je antisrbizam vodilja u svemu. Dragiša petrović,novinar,Kragujevac

Одговори
суб

24.06.

2017.

Mali Buda anonymous [нерегистровани] у 23:20

UNS JE KROV

Nije UNS samo najstarije, već jedino reprezentativno esnafsko udruženje srpkih profesionalnih žurnalista. Sve ostale"kćerke","majke","sestre" i "švalerke" firme, odnosno asocijacije su rezultat medijskog "pluralizma" i ostalih izama koji prave goleme probleme ukupnoj medijskoj atmosferi.
Svako saopštenje i stav UNS-a, trebalo bi da ima snagu i glasnost kao da pristiže iz nekog od kabineta Vlade Srbije. Za tako nešto mora da se izbori nova Upravva i samo članstvo.UNS mora da ostane krov svim udruženjima i asocijacijama koje zastupaju interese profesionalnih novinara i ukupnog medijskog argatovanja.Ono što smatram važnim je podrška od krovnog udruženja kvalitetnim i odgovorno uređivanim portalima i elektronskim novinama.Ostalim šarlatanima, koji se predstavljaju kao novinari ili njihove diplomate, treba isključiti struju!

Одговори
пет

23.06.

2017.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 21:47

ТЕЛАЛИ?

Ово је само још један доказ, да као ни претходне, ни ова Управа УНС не ради у корист највеће и најстарије професионалне организације, јер дозвољава да је разна удружења (која без икаквог доказа да то и јесу у свој назив стављају појмове новинар, медији....), користе у политичке сврхе, а за рачун личних интереса.Парановинарска удружења треба назвати правим именом и не дозволити да стварају пометњу у јавности. Сва та удружења основана су из личних и партијских интереса и углавном финансирана из страних фондова, а имају везе са новинарском професијом колико и некадашњи телали.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси