Насловна  |  Саопштења  |  Протест УНС-а због изјаве Надежде Гаће

15. 03. 2010.

Протест УНС-а због изјаве Надежде Гаће

Удружење новинара Србије згрожено је изјавом коју је председница Независног удружења новинара Србије Надежда Гаће дала поводом иницијативе УНС-а да једна београдска улица понесе име Славка Ћурувије.

Подсећамо да је Гаће у викенд издању листа Данас овај предлог УНС-а назвала чудним и увредљивим, са образложењем да су уредници Експрес Политике, "у којој је било најављено Славково убиство", у то време били чланови УНС-а. Она је затим додала: "Они су тада били посматрачи, а данас желе да освештају Славка Ћурувију једном улицом. Крвници не смеју да освештавају већ да одговарају".

УНС позива новинаре у Србији да се придруже нашем предлогу да Славко Ћурувија још ове године, у којој се обележава десета годишњица демократских промена у Србији, добије улицу у Београду, као и да Милан Пантић добије улицу у Јагодини. Истовремено, УНС најоштрије протестује против покушаја Надежде Гаће да читаво једно удружење новинара прогласи злочиначким и колективно кривим за речи и дела појединаца. Аутор текста "Ћурувија дочекао бомбе" у Политици Експрес није био члан УНС-а, а тадашњи главни уредник Експреса Ђорђе Мартић искључен је из УНС-а крајем двехиљадите године.

УНС сматра да реаговање Надежде Гаће у Данас-у представља политикантску злоупотребу жртве коју је Славко Ћурувија положио у име слободног новинарства. Гаће је свакако упозната са чињеницом да УНС данас не воде људи из некадашње Експрес Политике, али га не воде ни они који су Славкови саборци и пријатељи постали тек после његовог убиства.

Уместо да нас Славкова жртва све заједно уједини у борби за слободно новинарство, Надежда Гаће креће у обрачун са удружењем које предлаже да Славково име понесе једна београдска улица. Крајњи је цинизам да Надежда Гаће тобоже брани Славка Ћурувију од Љиљане Смајловић, и то данас када одбрана Ћурувије више није опасна по живот, као што је била 1999.године.