Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Влада да РТВ-у одобри запошљавање новинара и медијских радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 03. 2017.

УНС: Влада да РТВ-у одобри запошљавање новинара и медијских радника

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од Владине Комисије за давање сагласности за ново запошљавање да Радио-телевизији Војводине (РТВ) одобри запошљавање преко потребних новинара и медијских радника.

УНС се, поводом тврдњи Синдиката Независност Радио-телевизије Војводине да РТВ новинаре „приморава да склопе уговор о раду са агенцијама како би наставили ангажман у тој кући“ и да „игнорише одредбу Закона о максималном броју запослених у јавном сектору, којим се јавне медијски сервиси изузимају од забране запошљавања “, позвао генералног директора јавног сервиса Војводине Миодрага Копривицу.

Како је УНС-у рекао Копривица тврдње да су јавни сервиси изузети из обавезе да траже дозволу за запошљавање су нетачне и да у том случају ни РТС не би тражио одобрење од Владине Комисије.

„Медијски јавни сервис Војводине већ годину дана сваког месеца подноси Комисији захтев за запошљавање новинара и медијских радника, али нас сваки пут одбију. Као корисници буџетских средстава ми не можемо да запошљавамо раднике на неодређено без одобрења. Тренутно имамо проблем са око 115-117 радника. Неки од њих су на ауторским уговорима, неки раде на уговорима о привремено-повременим пословима, а некима ускоро истиче уговор на одређено који је био потписан на две године и ми њих не можемо више да примимо ни на једно радно место. У последње две године добили смо одобрење само за једног радника“, рекао је Копривица.

Он додаје да овакво стање није пријатно ни за менаџмент, ни за запослене.

„Сваки пут расписујемо јавну набавку и доводимо раднике у непријатну ситуацију. Непријатно је новинаре ангажовати путем јавних набавки. Верујем да и Министарство финансија има улогу у томе што нас одбијају, али овакво стање нас и више кошта него да они буду запослени. Колеге из РТС-а добили су одобрење за запошљавање око 370 новинара и медијских радника, уз договор и план како да се временом ослободе одређеног броја запослених. Спремни смо и ми да направимо план да полако смањујемо број радника, што кроз природни одлив, што кроз отпремнине“, каже Копривица.

УНС позива Владу Републике Србије да још једном размотри захтеве РТВ-а и омогући овом Јавном сервису да на неодређено време упосли неопходан број новинара и медијских радника.

УНС истиче да је Јавни сервис Војводине од изузетне важности за јавно информисање грађана покрајине и очекује да Владина Комисија најзад одобри запошљавање неопходних радника у РТВ-у.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

17.03.

2017.

Новинар [нерегистровани] у 08:28

СКУПШТИНА

УНС СЕ СЕТИО НОВИНАРА ЗБОГ СКУПШТИНЕ. ДО САДА СЕ НИСУ СЕКИРАЛИ КАДА ИМ ЈЕ ВИШЕ ОД 1200 КОЛЕГА ОСТАЛО БЕЗ ПОСЛА, КАДА СУ ИХ УНС И НУНС ГУРНУЛИ НА КАКО МИНИСТАР ВУКОСАВЉЕВИЋ КАЖЕ СУРОВО ТРЖИШТЕ.

Одговори
сре

15.03.

2017.

gare [нерегистровани] у 20:45

zabrana zapošljavanja

Tačno je da je RTV izuzet od primene Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, ali treba znati da praktično identična zabrana postoji i u Zakonu o budžetkom sistemu (videti član 27 e stav 34-38, koji važi za sve korinike javnih sredstava, a gde potpadaju RTS i RTV). Primenom ovog zakona traži se saglasnost Komisije koju je obrazovala Vlada.
Tako je to, postoje dva zakona koja imaju zabranu od zapošljavanja. Od jednog si izuzet, ali od drugog nisi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси