Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Незаконит конкурс Новог Кнежевца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 01. 2017.

Коалиција: Незаконит конкурс Новог Кнежевца

Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и ПУ "Локал пресс" неће предложити своје кандидате за чланове конкурсне комисије у општини Нови Кнежевац поштујући став да не учествују у раду комисија локалних самоуправа чији јавни позиви нису у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Општина Нови Кнежевац расписала је 11. јануара Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања за 2017. годину који садржи низ неправилности.

Ограничивши право учешћа само на медије који имају седиште на територији те општине, Нови Кнежевац је прекршио Закон о јавном информисању и медијима, као и подзаконски акт - Правилник о о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Поред тога, прекршене су одредбе Закона и Правилника које се тичу одређивања најмањег и највећег износа за који се може аплицирати, изгледа образаца за пријаву и начина расписивања конкурса. Наиме, Општина Нови Кнежевац користила је старе обрасце, а конкурс је објавила само на општинском сајту, али не и, како закон налаже, у штампаном медију доступном на територији општине.

Како ни  након реаговања Коалиције новинарских и медијских удружења Нови Кнежевац није ускладио конкурс са Законом, Коалиција је одлучила да не учествује у раду комисије за оцењивање пројеката који ће се суфинансирати из општинског буџета.

Нови Кнежевац је, подсећамо, и прошле године расписао конкурс који је садржао неправилности, игнорисао захтеве Коалиције новинарских и медијских удружења да поступи по закону и читав процес доделе средстава спровео потпуно нетранспарентно.

Удружење новинара Србије
Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија "Локал прес"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси