Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Министарство културе и информисања да објави резултате медијских конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 07. 2016.

УНС: Министарство културе и информисања да објави резултате медијских конкурса

Удружење новинара Србије (УНС) позива Министарство културе и информисања да оконча Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја јер је законски рок од 90 дана истекао још 29. јуна, а комисијe су на време завршиле рад и дале предлог за расподелу средстава.

Министарство кулутре и информисања је, након истека рока за доношење Решења о расподели затражило од комисије за оцењивање пројеката за електронске медије “појашњења о критеријумима којима се руководила комисија”, што излази из оквира прописаних Законом о јавном информисање и медијима и Правилником за остварење јавног интереса у области јавног информисања.

Министар има право да уколико „уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама Закона, Правилника и услова утврђених у јавном позиву за учешће на конкурсу, или да садржи другу очигледну грешку, затражи писаним путем од комисије да исправи неправилности или грешке и исправи предлог у одређеном року“.

Након реаговања Коалиције новинарских и медијски удружења да оваква реакција није у складу са прописима, Министарство културе навело је да је реаговало “у року и по Закону” и да “према Закону о јавном информисању и медијима и правилнику, министар информисања има право да, у случају када сматра да је одлука Комисије неадекватна и не одговара јавном интересу, сам, без консултација са члановима Комисије, ту одлуку измени. Другим речима, може или да одбије њихов предлог, или да сам смањи или увећа износ који је предложила Комисија”.

УНС подсећа Министарство да је до краја године практично остало још пет месеци, а да медији за спровођење својих пројеката још увек нису добили 158 од 262 милиона динара колико је било предвиђено конкурсима Министарства.

УНС истиче да је одуговлачење Министарства културе и информисања законски неосновано и супротно интересима и медија и њихових читалаца, гледалаца и слушалаца јер ће сав новац новац пореских обвезника уместо за годину морати да буде потрошен за неколико месеци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси