Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Град Зрењанин да усклади конкурс са Законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 08. 2015.

Коалиција: Град Зрењанин да усклади конкурс са Законом

Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес тражи од зрењанинских власти да конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја усклади са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

 

Град Зрењањин расписао је Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања путем електронских медија на територији града Зрењанина у 2015. години, у коме је право учешћа, супротно Закону о јавном информисању и медијима, ограничио само на електронске медије и то оне који имају седиште на територији Града Зрењанина и чији је програм доступан на територији Града у претходних 25 година.

Поред тога, јавни интерес у области јавног информисања везан је за праћење активности органа локалне власти, што је погрешна перцепција јавног интереса из члана 15. Закона, а критеријуми за доделу средстава су постављени дискриминаторно будући да фаворизују медије који су имали информативне емисије у трајању од 60 минута и који су уживо преносили седнице локалне скупштине.

Коалиција указује да је медијско праћење активности локалне самоуправе само један занемарљиви сегмент јавног интереса, а ако служи искључивој промоцији локалних власти, уопште не може да се подведе под јавни интерес из члана 15. Закона. Подсећамо да преноси активности локалних власти, па и локалне скупштине нису обавеза медија, а да се јавни интерес у области јавног информисања огледа у производњи медијских садржаја који омогућавају грађанима правовремено, објективно и непристрасно информисање о свим битним апсектима живота у локалној средини.

Конкурс је у великој мери “подешен” да “јавни интерес” оствари тако што ће омогућити тачно одређеном медију да преноси активности локалне власти. То је нарочито евидентно у томе што конкурс тражи електронски медиј, који је регистрован у Зрењанину 25 година и који је до сада имао 60 минута вести свакодневно и директно преносио “дешавања о активностима чији су организатори Скупштина града Зрењанина и Градско веће града Зрењанина”.

Подсећамо да члан 17. Закона о јавном информисању и медијима  предвиђа обавезу органа јавне власти да средства за остваривање јавног интереса расподеле на основу спроведених јавних конкурса на основу принципа о додели државне помоћи и заштити конкуренције, без дискриминације, а да  члан 21. истог закона прописује да право учешћа на конкурсу има сваки издавач медија који је уписан у регистар медија и правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја (који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија).

Субјекти који немају право да конкуришу су само издавачи чији медији нису уписани у регистар, као и они који се финансирају из јавних прихода. Зато конкурс не може својим одредбама да ускраћује медијима њихово законско право да конкуришу са пројектима. У том смислу фаворизовање одређених медија на штету других представља директно кршење одредба цитираних чланова Закона.

Коалиција новинарских и медијских удружења је о свим неправилностима конкурса обавестила и локалну власт у Зрењанину и очекује од ње да конкурс усклади са прописима.

Коалиција подсећа да неће учествовати у поступцима који нису у складу са прописима, те да неће предложити кандидате за комисије у локалним самоуправама које се оглуше о Закон.

Коалиција новинарских и медијских удружења ће након мониторинга спроведених конкурса за пројектно суфинансирање медијског садржаја обавестити Министарство културе и информисања о свим уоченим неправилностима.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

11.08.

2015.

Zrenjaninac [нерегистровани] у 18:55

KAKVA BLAMAŽA

Previše je reči u vašem tekstu za ono što se zove blamaža, korupcija, izigravanje zakona!!!
Zašto niste istražili koliko ima u Zrenjaninu elektronskih medija: TV Santos, KTV i Radio Apatin.
Zašto ih niste pozvali i pitali od kada rade. Čini se da samo Radio Zrenjanin traje 25 godina, ali treba proveriti. I, eto bruke sa malo reči, a ne ovako naveliko i naširoko.
Gladnom se ne priča o hrani, žednom o vodi, ni kriminalcu o zakonu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси