Насловна  |  Саопштења  |  УНС и УНМ: Одобрити азил Зорану Божиновском
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 09. 2014.

УНС и УНМ: Одобрити азил Зорану Божиновском

Удружење новинара Србије (УНС) и Удружење новинара Македоније (УНМ) траже од министра правде Републике Србије Николе Селаковића да одобри азил и не дозволи изручење новинара Зорана Божиновског Македонији. Зоран Божиновски је, како УНС сазнаје, синоћ пуштен из екстрадиционог притвора уз ограничење слободе кретања. Екстрадициони поступак још увек траје, а захтев за азилом му још није одобрен.

 

УНС и УНМ истичу да би изручење Божиновског било лоша порука осталим новинарима који истражују везе бизниса, политике и криминала, и да би Република Србија одлуком о давању политичког азила Зорану Божиновском показала да поштује право на заштиту новинарске професије и слободу изражавања.

УНС и УНМ подсећају да је у последњем годишњем извештају за Македонију Европска комисија навела да је у македонском судству присутна селективна правда.

УНС и УНМ зато страхују да Зоран Божиновски у Македонији неће имати фер суђење и истичу да би и Република Србија, евентуалном одлуком о изручењу себе компромитовала пред међународним демократским институцијама.

Зоран Божиновски ухапшен је 7. новембра 2013. године у Новом Саду по Интерполовој потерници, а према оптужби за злочиначко удруживање, шпијунажу и уцену из Кривичног законика Македоније и од тада се налазио у екстрадиционом притвору.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси