Насловна  |  Саопштења  |  УНС са ДНКиМ тражи истрагу о несталим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 08. 2009.

УНС са ДНКиМ тражи истрагу о несталим новинарима


Удружење новинара Србије захтева од представника ЕУЛЕКС-а да започну истрагу и расветле случај тројице српских новинара који су нестали на Косову и Метохији и ухапсе и казне убице новинара Александра Симовића.

Друштво новинара Косова и Метохије, као огранак Удружење новинара Србије, упутило је апел Еулексу да преко својих истражитеља учине максималне напоре у проналажењу несталих новинара са Косова и Метохије.

УНС са ДНКиМ подсећа да је сутра једанаест година од како су Ђуро Славуј и Ранко Перенић, новинарска екипа “Радио Приштине”, нестали на путу за Ораховац.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. кренули ка Зочишту, у манастир Свети Врачи, да направе прилог о повратку киднапованих монаха. Последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним часовима, одакле су, према речима мештана, уместо на исток кренули грешком на запад, ка Ораховцу, који је у то време био под контролом тзв. ОВК.

До данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о судбини несталих. Такође, њихов аутомобил, плава застава 128, до сада није пронађен.

УНС са ДНКиМ подсећа и да је Љубомир Кнежевић, дописник "Политике" и приштинског "Јединства", нестао 6. маја 1999. године у подножју планине Чичавица, код Вучитрна.

Кнежевићево тело није пронађено, а у Белој књизи Владе Републике Србије под насловом "Албански тероризам и организовани криминал на Косову и Метохији", објављеној септембра 2003. године, као осумњичени за нестанак овог новинара помиње се Беким (Весељ) Шути, звани "Нику", рођен 1. маја 1976. године у селу Ошљане, општина Вучитрн.

У Белој књизи стоји да је Шути био командант специјалне јединице тзв. ОВК при оперативној зони Шаља и да је ова јединица, која је бројала око 40 припадника, почетком маја 1999. године, отела Љубомира Кнежевића.

Како пише у књизи, Кнежевић је одведен у штаб који се налазио у селу Ошљане, где је мучен, а затим убијен.

УНС са ДНКиМ од мисије ЕУ у покрајини тражи да се пронађу и казне убице новинара и писца Александра Симовића који је нестао у Приштини такође 21. августа 1999. године.
Посмртни остаци Симовића, који је као новинар и преводилац радио за Media action - Internacional, пронађени су касније у селу Обриње код Глоговца.

УНС са ДНКиМ ће 30. августа на Међународни дан несталих у Приштини, испред седишта ЕУЛЕКС-а, одржати мирно протестно окупљање.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси