Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Конкурс за директора Танјуга јесте непотпун
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 01. 2014.

УНС: Конкурс за директора Танјуга јесте непотпун

Удружење новинара Србије (УНС) изненађено је да је одговор на наш захтев Влади Србије да распише нови конкурс за првог човека националне новинске агенције стигао од Танјуга уместо од Владе, којој је захтев упућен. Непријатно смо изненађени што се Танјуг осећа слободним да говори у име Владе Србије и уместо Владе Србије, што нас учвршћује у уверењу да односи између Владе и Танјуга нису добро уређени.

Подсећамо да је конкурс за избор директора Танјуга расписан 12. јула 2013. године. Директор још увек није изабран, конкурс није окончан, али су се одавно појавиле сумње у регуларност конкурса.

УНС-у су се обратиле колеге новинари који су конкурисали и који од свог удружења траже заштиту од могуће елиминације на јавном конкурсу за директора Танјуга.

За разлику од конкурса за остала јавна предузећа, укључујући и Јавно предузеће за новинско-издавачку делатност „Панорама“, за новинску агенцију Танјуг Влада није тражила доказе да кандидат није члан органа политичке странке као и уверење да није осуђиван.

Због тог случајног или намерног пропуста Владе РС, колеге које су нам се обраћале, а које су поднеле искључиво документа која су наведена у конкурсу, могле би бити неравноправно третиране. Дакле, Танјуг у демантију нетачно тврди да је конкурс потпун.

УНС зато поново тражи да се поништи конкурс и, уместо од Танјуга, очекује реакцију од Владе Србије која га је и расписала.

Такође, УНС сматра неоправданим шестомесечно чекање на избор директора Танјуга.

УНС истиче да су Нацртом закона о јавном информисању и медијима предвиђени повлачење државе из медија и промена начина финансирања, па одуговлачење са избором првог човека може да буде само на штету трансформације Танјуга, што је додатан разлог за нашу забринутост.

Коментари (45)

Остави коментар
сре

22.01.

2014.

NovinarTanjuga [нерегистровани] у 19:23

OdlaziBranka

Ta žena daje sebi za pravo da radi sve pa me ne čudi i njeno drčno saopštenje u kome vređa inteligenciju svih nas. Branka, kupi se i odlazi pa se deri i viči na ulici ili stadionima a ne na zaposlene u Tanjugu svakog daana !

Одговори
сре

22.01.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:18

Bruka-I-Sramota

Tanjug govori po diktaturi Branke Đukić direktorke koja je član Socijalističke partije Srbije (SPS).
Smeniti tu bruku i sramotu koja se osuđuje da ovako drčno odgovara i izdaje saopštenja jer ovo nije vreme i vlkadavina Miloševićeve diktature.

Đukićka, ti da imaš malo obraza odmah bi podnela ostavku a ne pisala ovakva saopštenja iz kojih se jasno vidi da ti je ženo bitna samo fotelja. Bruka!

Одговори
сре

22.01.

2014.

Maja [нерегистровани] у 19:14

Smena

Branka Đukić direktorka Tanjuga je kadar SPS-a i žena koja neće baš tako lako dati svoju fotelju u kojoj se zavalila. Zamolila bih UNS da bude istrajan, a ukoliko treba neka peticija da se piše javite ja prva potpisujem. Maja

Одговори
сре

22.01.

2014.

Kolega [нерегистровани] у 19:12

Bravo

Bravo UNS, sve pohvale i budite istrajni mada nece biti lako jer Branka Djukic ne bi dala svoju fotelju ni za zivu glavu, ili ce udomiti u njoj nekog svog - formalnosti radi.

Uz UNS je narod, BRAVO !

Одговори
сре

22.01.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:51

bezakonje

Ono što se dešava u Tanjugu je BEZAKONJE I to u svakom pogledu.
Teror, pretnje, nezakonite odluke I što je najstrašnjije, ni traga od profesije.
Direktorka svakoga dana odredjuje šta je dozvoljheno a šta ne, pravila se menjaju I to isključivo u zavisnosti od njenog privatnog I ličnog interesa, a ne u zavisnosti od dogadjaja, njihove težine I prioriteta.
Ne plaća se noćni I prekovremeni rad, na koji su obavezni novinari u agenciji, ne poštuje se Zakon o radu, lažima I pretnjama od strane direktorke unosi se strah među zaposlene koje ona kažnjava svakog meseca bez obrazloženja.
Čak je I reket uveden, pa oni koji žele da odu u neku drugui novi9nsku kuću I daju otkaz, treba da plate oko 2.000 evra takozvanoj "Kadrovskoj službi" kao kazna što su se usudili da idu iz Tanjuga. To je uvedeno u ugovor sa zaposlenima, iako je potpuno suprotno Zakonu o radu.
Svi kandidati koji su konkurisali za direktora Tanjuga su kažnjeni od direktorke, degadacijama u svakom pogledu. BEZAKONJE MORA DA BUDE OBUSTAVLJENO, A ONAJ KO GA PRIMENJUJE DA BUDE NE SAMO SMENJEN, NEGO SANKCIONISAN.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси