Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Неистинити наводи Хашима Тачија у Савету безбедности УН
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 11. 2013.

УНС и ДНКиМ: Неистинити наводи Хашима Тачија у Савету безбедности УН

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестују због неистина о каналу РТК2 на српском језику које је на седници Савета безбедности Уједињених нација изнео премијер Косова Хашим Тачи. Као посебно достигнуће у односу своје власти према српској заједници он је нагласио рад ТВ канала на српском језику РТК2 који функционише у оквиру Јавног сервиса Косова, и истакао да је он у “служби промоције интереса српске заједнице на Косову и да је присутан у свакој породици”.

 

У овим тврдњама крије се неколико крупних неистина и манипулација: Прво, РТК2 на српском,  једнако као и програми РТК на албанском, служе промоцији партије Хашима Тачија и њихових интереса о чему су извештавале релевантне међународне организације; друго, РТК2 канал не покрива целу територију Косова како је предвиђено, већ је појединим грађанима доступан преко кабловских провајдера само у неколико српских села на централном Косову; треће, оснивање овог канала је изведено супротно Ахтисаријевом плану и локалним законима који, као посебно право српске заједнице гарантују постојање независног ТВ канала на српском језику. 

Захваљујући политичком притиску, неслободи и непоштовању сопствених закона Срби су добили канал какав им је одредила политичка врхушка око Хашима Тачија. Добили су ТВ канал који има Управни одбор са албанском већином, седиште у Приштини, у којој живи око тридесет Срба и потпуну финансијску зависност, као и остали канали Јавног сервиса.

Српска медијска заједница (УНС и ДНКиМ) тражи да у бриселском преговарачком процесу међународна заједница утиче на Приштину која фалсификовањем Ахтисаријевог плана жели да у потпуности контролише медијску сцену косовских Срба.

Тај исти, према Тачијевим речима, независни канал и јавни сервис, ускратио је синоћ Србима на Косову и Метохији, да после говора приштинског премијера, чују шта је у Уједињеним нацијама говорио премијер Србије Ивица Дачић.

Независни ТВ канал, односно његови српски уредници и албански директори ускратили су право грађанима да чују шта о њиховој судбини, положају, бриселским преговорима, актуелним изборима има да каже "друга страна". 

Професионални суноврат, фалсификовање закона, непотизам и корупција, негативна улога РТК у подстицању Погрома 17. марта 2004. године, и на крају претварање РТК на српском у разгласну станицу власти Хашима Тачија налажу да се направи хитна реогранизација ове куће тако што ће се, у најкраћем року, применити постојећи закони и европска пракса о јавним сервисима. 

УНС и ДНКиМ подсећају да би "један независни ТВ канал на српском језику који покрива целу територију Косова", како пише у Ахтисаријевом плану, требало да има Управни одбор са српском већином, Србина директора, седиште у Грачаници и 10% буџета Јавног сервиса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси