Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Спречити гашење медија у Апатину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 10. 2013.

УНС: Спречити гашење медија у Апатину

Удружење новинара Србије (УНС) је забринуто због блокаде рачуна ТВ Апатин д.о.о., власника недељника „Нови глас комуне“ и локалне телевизије, којом је 7. октобра почело принудно извршење драконске пресуде коју је овом медију изрекао Апелациони суд у Новом Саду. Рачун ТВ Апатин д.о.о. је блокиран за износ од 1.000.000 динара, са рачуна je већ скинут новац за плате 19 запослених, а милионски износ биће увећан са још 200.000 динара судских трошкова, плус камате.

 

УНС подсећа да је након пресуда Вишег суда у Сомбору којом су три апатинска медија ослобођена одговорности за објављене информације о самоубиству суграђанке, Апелациони суд у Новом Саду је све три пресуде преиначио. Веће судије Петра Јовановића досудило је да ТВ Апатин д.о.о., због повреде права на приватност мора да плати казну од 1.000.000 динара плус судске трошкове од око 200.000 динара јер, по пресуди „у конкретном случају није постојао оправдани интерес јавности да сазна за трагичну погибију ћерке тужилаца и околности под којима је она страдала“.

За објављене информације о истом догађају, Апелациони суд преиначио је ослобађајуће пресуде и Радио Апатину и Радио Дунаву из Апатина, па ће и они морати да плате 200.000 и 400.000 динара увећаних за судске трошкове и камате.

Иако је утврдио да "текстови имају афирмативни карактер обојен духом саосећања, те да се у истима говори бираним речима о покојној ћерки тужилаца..." Апелациони суд је у случају ТВ Апатин д.о.о. досудио рекордну  новчану пресуду једном медију у Србији.

УНС и НУНС оспорили су овакву пресуду Апелационог суда, Савет за штампу је оценио да недељник „Нови глас комуне“ у спорним текстовима није прекршио Кодекс новинара Србије, а петицију против незаконитог гашења медија на сајту УНС-а до данас је потписало 420 новинара и медијских радника.

УНС позива колеге да наставе са потписивањем петиције „Стоп незаконитом гашењу медија“ како би се солидарисали са 40 колега из три апатинска медија који су угрожени неодрживим пресудама Апелационог суда у Новом Саду.

УНС тражи да се случај апатинских медија што пре разреши на Врховном касационом суду како би се избегле погубне последице гашења медија, а од локалне самоуправе очекује да учини све што је могуће како би медији у овом граду опстали упркос драконским и антиевропским пресудама.

УНС истиче да се овим пресудама ограничава слобода изражавања, што је у супротности са Европском конвенцијом о људским правима и ставовима Уставног суда Србије.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

15.11.

2013.

anonymousgrmeclija [нерегистровани] у 22:22

Pero Dosen Backa |Palanka

Stop gasenju medija.Hocemo slobodu stampe/medijima

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси