Насловна  |  Саопштења  |  УНС изражава солидарност са Сејдиновићем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 07. 2013.

УНС изражава солидарност са Сејдиновићем

Удружење новинара Србије (УНС) изражава солидарност са колегом Недимом Сејдиновићем, председником Извршног одбора Независног удружења новинара Војводине (НДНВ). Сејдиновић je у тексту објављеном на сајтовима Корени и Интермагазин назван „муслимански војвода“. У истом тексту Сејдиновићу се оспорава право да као „рођени Тузлак „саветује“ Србе“.

 

УНС подсећа да је слобода изражавања једно од основних људских права, као и да је законом забрањена свака дискриминација заснована на националној, расној или верској припадности, а да се различити ставови и мишљења сучељавају на начин који не вређа и дискриминише припаднике других нација, вероисповести, угрожених и мањинских група.  

Коментари (4)

Остави коментар
уто

16.07.

2013.

Златомир Лазић [нерегистровани] у 09:44

Политика као моћ над судбином

Чак и да је целовит текст на сајтовима Корени и Интермагазин непримерен, а ја мислим, с обзиром на повод да није, изражавати СОЛИДАРНОСТ са уредником сајта Аутономија је благо зачуђујуће. То ме не чуди када је у питању организација која у свом називу има једно слово више од УНСа, али ме чуди та потреба да се организација госпође Љиљане Смајловић бланко солидарише са неким ко има супротне мотиве и циљеве од огромне већине грађана Србије. Сваком добронамернику, ма које вере и нације био, који је упознат са ставовима Сејдиновића и екипе, јасна је концепција и циљ рада тог сајта. Изгледа да УНС сматра да је Аутономија Света крава и да је свако помињање супротно њиховом најобичнија јерес и светогрђе. Биће да је такав став производ доследне еуропејске политике без алтернативе којој се и УНС приклања или се већ приклонио.

Одговори
пон

15.07.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 18:36

Zabrana govora mržnje

Postoji Zakon o informisanju koji daje mogućnost da urednik Autonomije tuži autora teksta u Korenima zbog "govora mržnje" (Zabrana govora mržnje član 38). Ali, sumnjam da će gospodin Sejdinović to učiniti. A zašto to neće učiniti? Pa zato što u sledećem članu istog Zakona, piše da nema odgovornosti autora ukoliko se utvrdi da je novinarski tekst napisan "s namerom da se kritički ukaže na diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica iz člana 38. ovog zakona ili na pojave koje predstavljaju ili mogu da predstavljaju podsticanje na takvo ponašanje". A sa portala Autonomija koji uređuje gospodin Sejdinović stužu nam poruke koje mnogi u Srbiji smatraju podsticanjem na mržnju prema državi Srbiji i građanima Srbije.

Одговори
пон

15.07.

2013.

Nikola Janic [нерегистровани] у 09:46

Izvuceno iz konteksta je sramota

Kao izdavacu i odgovorni urednik "Korena", izuzetno mi je zao da se UNS solidarise sa kolegom Nedimom Sejdinovicem, na osnovu teksta koji je on objavio, odnosno prepricao tekst objavljen na Korenima. Naglasili ste da se Sejdnovicu "osporava pravo da kao rodjen Tuzlak "savetuje" Srbe.

Recenica u originalnom tekstu glasi:

"Odakle Nedim kao rođeni Tuzlak crpi pravo da “savetuje” Srbe i poredi ih s nacistima? Zamislimo da jedan Novosađanin ode u Tuzlu i tamo krene da objašnjava narodu šta su to ljudska prava i da, na primer, napad na JNA u “tuzlanskoj koloni” naziva pravim imenom – ratnim zločinom, a o sečenju srpskih glava i preko 3300 ubijenih srpskih civila, majki i dece da ne govorimo… Da li bi takav Novosađanin kasnije smeo da izađe na tuzlanske ulice? Jasno je da ne bi. I opet Srbi netolerantni, bahati, ksenofobični? E Srbi, Srbi… Nedimove komšije u Vojvodini…"

Autor teksta na ovaj nacin govori o kontinuiranim zaustavljanjima istine o zlocinima nad Srbima u zemljama regiona, a nigde niko i nikada na Korenima nije pozivao na linc ni doticnog novinara iz Vojvodine ni bilo koga. Zalosno je da se i UNS pridruzuje kampanj, ciji je cilj zaustavljanje informisanja o onome o cemu medije u Srbiji izbegavaju da informisu javnost.

Pisanja Nedima, sa kojim se UNS solidarise, i njegovih kolega prepuno je uvreda i neistina, o cemu ce na Korenima ubuduce biti opsirnijih pisanja. Naravno i o onome sa cime se UNS nije solidarisao, a trebalo je i treba, odnosno sa pokusajima iznosenja istine o njegovim konstantnim vredjanjima i optuzivanaj Srbije i sveukupnog srpskog naroda kao fasista i uporedjivanja sa nacistickom Nemackom.

Одговори
пон

15.07.

2013.

Dušan [нерегистровани] у 09:13

Poređenje Srba s nacistima

U članku Korena stoji: "Odakle Nedim kao rođeni Tuzlak crpi pravo da “savetuje” Srbe i poredi ih s nacistima? Mislim da nije korektno da se stvari izvlače iz konteksta. Autor je "savetovanje" stavio pod znake navoda.
Da li to znači da se vi slažete sa mišljenjem Sejdinovića da Srbija treba da se denacifikuje? Na portalu "Autonomija" postoje brojni tekstovi u kojima se Srbija ocrnjuje na najgori mogući način. A glavni i odgovorni urednik tamo je upravo Sejdinović, koji je samo o "genocidu" Srba nad muslimanima, tamo postavio preko 50 tekstova. A nema ni jednog jedinog teksta o stradanju Srba.
Ispada da se i UNS slaže da po Srbija i Srbi kao narod mogu da se slobodno vrežaju, kako se kome svidi?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси