Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Телевизија Пинк да престане са злоупотребом вештачке интелигенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 10. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Телевизија Пинк да престане са злоупотребом вештачке интелигенције

Удружење новинара Србије (УНС) изражава забринутост због праксе емитовања дипфејк снимака у централном дневнику телевизије „Пинк“, без означавања да се ради о садржају који је генерисан уз помоћ вештачке интелигенције (АИ), и позива Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) да реагује на ову злоупотребу АИ алата.

Последњи у низу је снимак у коме се користи глас и лик редитеља Емира Кустурице. Ова компјутерски генерисана копија Кустурице говори „како је његов отац извршавао ликвидације за Озну“, како је он „радио за Удбу“ и како је у „љубави са онима који убијају децу на истоку“

Кустурица је, како је пренело „Време“, тужио власника телевизије Пинк Жељка Митровића и тражио од Вишег суда у Београду да Митровићу забрани емитовање овог снимка. Он је, како се додаје, захтевао и да Више јавно тужилаштво и Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) покрену поступак против Пинка.

На телевизији „Пинк“ је у оквиру Националног дневника до сада емитовано неколико дипфејк садржаја, односно, лажних видео снимака са копијама генерисаним уз помоћ вештачке интелигенције, које савршено опонашају нечији глас, покрете и израз лица.

УНС позива уредништво телевизије „Пинк“ да престане са злоупотребом АИ технологије.

УНС истиче да медији у свом раду могу користити АИ алате, укључујући и АИ генеративне моделе, али да то морају чинити на друштвено-одговоран начин, уз означавање да је садржај произведен уз помоћ вештачке интелигенције.

УНС напомиње и да у Члану 96 Закона о јавном информисању и медијима пише да „лице чије су право или интерес повређени неистинитом, непотпуном или нетачно пренетом информацијом може тужбом захтевати да суд главном уреднику нареди да, без накнаде, објави исправку те информације као неистините, непотпуне или нетачно пренете“.

УНС сматра да овакав поступак представља и прекршај Закона о ауторском и сродним правима јер се коришћењем АИ алата садржаји реалних емисија модификују и преносе као да су аутентични, те се тиме угрожава ауторско дело новинара који је водио интервју и нарушава његов интегритет.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси