Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Пресудом против Бркића суд стао на страну власти, а не закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 07. 2023.

УНС: Пресудом против Бркића суд стао на страну власти, а не закона

Удружење новинара Србије (УНС) сматра да су јучерашњом пресудом против главног и одговорног уредника „Таблоида“ Милована Бркића, Тужилаштво и суд стали на страну власти, а не закона и грађана ове земље.

УНС и његов правни тим не подржавају изјаве Милована Бркића, али сматрају да се у овом случају не ради о позивању на рушење уставног поретка за шта је Бркић осуђен на казну затвора.

УНС позива на поштовање и доследну примену закона и са пажњом ће и надаље пратити овај случај.

Подсетимо, новинар Милован Бркић (66) осуђен је јуче у Вишем суду у Београду на 14 месеци затвора због кривичног дела позивање на насилну промену уставног уређења.

Тужилаштво је теретило Бркића да је 8. маја 2023. око 18 часова на Тргу Николе Пашића у Београду током протеста „Србија против насиља“, у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Србије Александар Вучић.

Више јавно тужилаштво је у оптужном акту предложило суду да окривљеног огласи кривим и осуди на казну затвора од две године.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

12.07.

2023.

Tomislav Kresovic [нерегистровани] у 18:24

Sumrak novinarstva u" demokratskoj "Srbijii?ji

Novinarska profesija u Srbiji je danas srozana i ponižena ,pretvorena u servis lažnih vesti,političke propagande i učešća u poltičkom rijaliti programu.Milovan Brkić plaća cenu takvom novinarstvu u kome politička i lična moć ljudi na vlasti odredjuju mere cenzure i oblika represije.Nažalost niti je stil pisanja i izražavanja Milovana Brkića" visina novinarstva ",ali je još manje ponašanje vlasti i suda odraz pravde i poštovanja slobode govora, kada su za verbalni delikt novinara po metodi "prekog suda mogu doneti presude od 14 meseci zatvorske kazne.Milovan Brkić postao je skolski primer "disciplonovanj kičme" novinarstva u Srbii. Tomislav Kresović ,novinar i publicista

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси