Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ и УНС: Искључење српских емитера на централном Косову неприхватљиво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 09. 2012.

ДНКиМ и УНС: Искључење српских емитера на централном Косову неприхватљиво

Управни одбор Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) и Удружење новинара Србије (УНС) осуђују одлуку кабловског оператера "Линк" из Грачанице да из кабловског система на централном Косову искључи РТВ Пулс из Шилова.

Имајући у виду да је раније кабловски оператер "Линк" из своје понуде искључио ТВ Мост из Звечана и ТВ Мир из Лепосавића ДНКиМ и УНС у интересу јавности траже од колеге Жарка Јоксимовића, који је донедавно био власник овог кабловског система, и његовог сина Милана, садашњег власника, да гледаоцима омогуће приступ локалним ТВ станицама са КиМ.

Удружења упозоравају да је РТВ Пулс искључен након прилога о намерама председника Општине Грачаница Бојана Стојановића и његовим плановима у области медија у ком се говори и о начину постављања Жарка Јоксимовића за директора РТК-а на српском језику.

У међувремену кабловски оператер "Линк" се огласио саопштењем да су узроци искључења техничке природе и да зависе од могућности ТВ станица да отклоне квар. ДНКиМ је контактирао колеге и управе искључених станица и они тврде да је проблем, ако је техничке природе, могуће отклонити за кратко време. Према сазнањима ДНКиМ "Линк" оператер је добио материјална средства релевантних међународних институција за свој рад и у Грачаници користи стан у згради намењеној за социјално незбринуте особе и интерно расељена лица која још живе у контејнерима поред те зграде.

Сагледавајући потпуну расцепканост српске заједнице, значај оператера "Линк" и његове услове за рад, Удружења професионалних новинара траже одговор на следећа питања:

а) Због чега је гледаоцима на централном Косову сада ускраћен програм РТВ Пулс из Шилова, и зашто они не могу да виде шта се догађа у њиховом суседству, зашто ако је све технички проблем све није решено договором техничких екипа?

б) Да ли је, уз пуно уважавање интереса приватника Жарка Јоксимовића и његове породице, РТВ Пулс из Шилова прекшила уговорне обавезе или етичке кодексе и стандарде који су кабловског оператера навели на овакав поступак и да ли је узрок искључивања прилог који РТВ Пулс емитовала у свом програму?

в) Да ли је и која надлежна институција обавештена о овом поступку?

г) Је ли могуће да постављени директор РТК-а припрема терен за "свој" нови канал на српском језику и, без икакве контроле, одређује шта Срби са Косова и Метохије могу и, на жалост, морају да гледају?

ДНКиМ и УНС траже враћање српских програма у кабловски систем, а посебно локалних телевизија које су од изузетног значаја за живот малих изолованих заједница у Покрајини.

ДНКиМ и УНС од свих оператера траже да обезбеде равноправан приступ свим емитерима без обзира на ком делу Косова и Метохије емитују свој програм.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси