Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ: “Зери” довео у опасност српске старце у Приштини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 09. 2012.

ДНКиМ: “Зери” довео у опасност српске старце у Приштини

Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) упозорава међународне и локалне институције да је писање приштинског дневника „Зери“ који је текстом „Срби „сумњиви“ у Приштини“ објављеним 03.09. довео у опасност групу људи и позива их да хитно реагују и тако предупреде евентуалне последице овог чланка.

 

У тексту  који се бави проблемом коришћења простора НВО Центар за мир и толеранцију у Приштини, смештеног у згради коју користи и Косовска полиција лист се позива на неименованог званичника полиције који сумња да се објекат користи као испостава српске тајне службе. „Овде је најмање амбуланата и најмање је Центар за мир и толеранцију, али ту је нешто друго, верујем да већ разумете, каже један високи званичник полиције - сумњајући да је делатност Срба који делују у срцу главног града повезана са неком тајном службом Србије“, пише „Зери“.

ДНКиМ, с обзиром на ранија искуства са писањем штампе која су доводила и до смртних исхода (случај Петра Топољског),  сматра да аутор текста означава и доводи старије грађане српске националности у Приштини у положај мете за напад и понижење.

Иако извор овог дневника, анонимни службеник полиције, не располаже ни једним доказом да је ово пункт српске тајне службе „Зеријев“ новинар се дао у „лично истраживање“ и посматрањем закључио да у Центар за мир и толеранцију не улазе само старци већ се „догађа да примећујете и људе средњих година како улазе и излазе из овог центра, па чак и униформисане српске полицајце, у униформи Косовске полиције“.

Већ дуго времена постоји иницијатива Полиције Косова да се НВО Центар за мир и толеранцију исели из просторија које су једино место окупљања српских стараца у Приштини, где их посећује лекар и где добијају штампу на српском језику.  То је интерес полиције, али какав је интерес новинара који кршећи етичка и професионална правила свесно доводи у опасност око четрдесет српских стараца у Приштини? Поред тога што су проказани као сарадници или пружаоци услуга српске тајне службе  они су опасни јер користе простор, како лист пише, „између два зида веома битних институција земље – Косовске агенције за интелигенцију, са једне, и Регионалне полиције са друге стране“.

ДНКиМ тражи хитну рекацију институција, професионалних удужења и захтева од редакције листа „Зери“ да се извини грађанима спрске националности који живе у Приштини на истом том месту и простору у дневнику где су означени као сумњиви и агенти „неке тајне службе Србије“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси