Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Медији и медијски објекти у Украјини не смеју бити војни циљеви
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 03. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Медији и медијски објекти у Украјини не смеју бити војни циљеви

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије осуђује рушење телевизијског торња у Кијеву од стране руских снага и подсећа да медији и уређаји за емитовање и дистрибуцију медијских садржаја нису и не смеју бити војни циљеви.

УНС подржава тужбу коју је „због намерног бомбардовања неколико телевизијских торњева“, главном тужиоцу Међународног кривичног суда,  поднела организација Репортери без граница.

УНС позива Репортере без граница да на исти начин поступе и у случају НАТО бомбардовања зграде РТС-а 23. априла 1999. године у коме је погинуло 16 медијских радника, имајући у виду да ратни злочини не застаревају.

УНС позива на престанак забрана медија, уништавање медијске инфраструктуре и ширења насиља над медијима које може само погоршати балансирано и професионално извештавање.   

 

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

18.03.

2022.

Nikola [нерегистровани] у 20:33

UNS o Ljilji Smajović?

Lepo je što se zalažete za prava novinara u Ukrajini. Ali, nije lepo što ćutite o linču koji je onomad doživela Ljiljana Smajlović na N1. A bila je čak i predsednica UNS-a. Ni reči da uzmete koleginicu u zaštitu posebno od ona dva jurodiva iz "konkurentskog" udruženja. Ili možda seirite jer ste bili u suprotnoj frakciji na izbornoj skupštini. Sramno ćutanje!

Одговори
уто

08.03.

2022.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 03:08

Да ли је могуће да сте се овим поводом огласили?

Господо из УНС-а, ви који себе прогласисте најправеднијима и браниоцима слободе говора и писања, одакле вам право да у име свих новинара осуђујете РУСКЕ СНАГЕ (какве снаге?!) и дате подршку Репортерима без граница, који су поднели тужбу Међународном кривичном суду "због намерног бомбардовања неколико телевизијских торњева у Украјини" ?! Јесте ли сигурни да сте УОПШТЕ разумели дешавања на релацији Русија - Украјина???

Да ли сте се огласили и када су СВЕ државе (част изузецима) у Европи и УСА ИСКЉУЧИЛИ СВЕ руске медије да житељи њихових земаља не чују и другу страну, због чега то чине? Јесу ли, можда, и тада Репортери без граница поднели тужбу поменутом суду, или њихове границе важе само за друге?

Позивате их ТЕК САДА да истоветну тужбу уложе и за учињено недело (1999.) рушења зграде РТС-а и торња од стране НАТО терористичке организације! Шта сте до сада чекали и ви, а посебно Репортери без граница?

Правите ли ви разлику између једног и другог ? Или вам је само битно да се огласите као правдољупци?!?
Овим оглашавањем сте доказали да нисте дорасли свом послу, јер да јесте онда бисте од ИСТИХ захтевали да и они инсистирају у својим државама да примењују правила о информисању које намећу другима, а сами их се не придржавају!!!
Наравно, уколико вам је стало до тога.

Искрено, мене је срамота уместо вас.
Јадранка Нићин,
новинар у пензији

Одговори
пон

07.03.

2022.

Душко М. Петровић [нерегистровани] у 16:28

Подржавам

Одлучно подржавам рушење свих тв торњева у Украјини зато што преносе америчке лажи и трују народ мржњом.
Руска војска води рачуна о животима цивила, па дакле и новинара.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси