Насловна  |  Саопштења  |  Вршачки политичари поново избацују новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 07. 2006.

Вршачки политичари поново избацују новинаре

Удружење новинара Србије осуђује још један у низу примера забране извештавања и ограничавања слободе рада новинара коју спроводи локална власт у Вршцу.

УНС истиче да су се за само недељу дана десила два случаја спречавања извештавања са конференција за новинаре: јуче је дописници "Блица" Тањи Докмановић и екипи ТВ Пановизија онемогућено да присуствују конференцији за новинаре у Градској кући у Вршцу коју су организовали заменик председника општине Горан Штрбац, председник Скупштине општине Бранислав Дангубић и шефови одборничких клубова, Рајко Миљков, Стевица Деђански и Љубисав Шљивић који је и републички народни посланик, а пре недељу дана врата Скупштине општине била су затворена дописнику "Дневника" и "Бете" Александру Чупићу који је удаљен из сале у којој је требало да почне конференција за новинаре министра Зорана Лончара.

УНС посебно сматра непримереном интервенцију полиције која је на захтев општинских челника најпре легитимисала, а затим спровела из зграде екипу ТВ Пановизија, чији је главни и одговорни уредник Бранислав Лазин, упркос упозорења обезбеђења покушао да прати конференцију за новинаре.

УНС подсећа све носиоце јавних функција на њихову дужност, да у интересу јавности и грађана које представљају, новинарима и њиховим медијским кућама морају омогућити доступност информацијама под једнаким условима и да поступци челника локалне самоуправе у Вршцу значе неприхватљиву деобу на пожељне и непожељне, подобне и неподобне новинаре чиме крше Закон о јавном информисању, Закон о доступности информација од јавног значаја и Кодекс понашања локалне самоуправе. УНС позива Министарства културе и локалне самоуправе и остале државне органе да учине све што је у њиховој надлежности, како се слични инциденти, сада и уз употребу полиције не би понављали.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси