Насловна  |  Саопштења  |  УНС упозорава на нетачности у саопштењу НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 03. 2012.

УНС упозорава на нетачности у саопштењу НУНС-а

Удружење новинара Србије (УНС) обавештава колеге и јавност да је нетачна тврдња из јучерашњег саопштења НУНС-а да је њихов захтев за поделу зграде Дома новинара у Ресавској 28 по принципу пола-пола “примена судске одлуке” Апелационог суда у Београду.

Истина је да је Апелациони суд у Београду донео пресуду која зграду у Ресавској 28 проглашава заједничком имовином, али без прејудицирања колики део припада ком удружењу. Дакле НУНС, чак и ову неутемељену одлуку Апелационог суда која је уследила после шест пресуда различитих судова у корист УНС-а, злоупотребљава тврдећи да је већ власник половине зграде у Ресавској 28.

УНС истиче да чак и уколико би пресуда судије Ивана Негића из Апелационог суда опстала, по којој, супротно закону, имовина удружења припада његовим члановима, а не самом удружењу, тек тада би уследило утврђивање колико које удружење има власништва зграде у Ресавској 28.

У свом саопштењу НУНС поново наводи тврдњу које нема у пресуди да је зграда у Ресавској 28 као “легат остављена свим новинарима Србије”.

Осим што легат по закону не може да остави правно лице, што је УНС од оснивања био, битна чињеница је и да је зграда Дома новинара још 1935. године изграђена готово у потпуности (више од 80 одсто средстава из кредита) новцем правног претходника УНС-а.

УНС наглашава да НУНС нетачно у саопштењу наводи да је током судског поступка “доказао“ да је дошло до “поделе некада јединственог удружења”. Супротно томе суд је утврдио да је НУНС ново удружење.
Имајући то у виду УНС је остао запрепашћен одлуком Апелационог суда.

УНС је на пресуду Апелационог суда уложио ревизију Врховном касационом суду, уставну жалбу и поднео предлог за подизање захтева за заштиту законитости.

Упркос атацима на имовину коју и надаље брани свим законским средствима УНС остаје привржен идеји да би за добробит новинарске професије у Србији требало започети разговоре о уједињењу УНС-а и НУНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси