Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Председник

Председник Удружења новинара Србије

 

Живојин Ракочевић више од деценије пише за „Политику“, био је члан Управе УНС-а, а потпредседник најстаријег српског новинарског удружења био је од 2009. до 2013. године.  

Живојин Ракочевић је јединствен новинар у српском медијском простору. Борбен и упоран, али питом и разборит, спада у најзаслужније појединце за оснивање, развој и опстанак српских медија на Косову и Метохији након НАТО агресије 1999. године.

Немерљиве заслуге има за окупљање новинара и јачање Удружења новинара Србије на Косову и Метохији, али и за израстање УНС-а у најјаче регионално новинарско удружење након 2000. године.

Живојин Ракочевић је изванредан тумач друштвених збивања у Србији и региону. Спада у ретке новинаре уважене на различитим странама подељене српске медијске и новинарске сцене.

Ракочевић је рођен 1973. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Приштини на Катедри за српску књижевност и језик, а магистрирао на Универзитету у Београду. Похађао специјалистичке семинаре о новинарству и медијима; покретач и главни уредник часописа Потпис (1994-1995); уређивао поезију у књижевном часопису “Стремљења“; радио као асистент на Филолошком факултету у Приштини (1997 – 1998).

Покретао је и уређивао широку лепезу медија, од дечијих, медија из области културе, до информативно-политичких. Са 27 година, уз неколицину новинара, покренуо је КИМ Радио чији је главни и одговорни уредник од 2000. до 2008. године. Упоредо, био је председник КОСМА мреже у коју су се удружиле радио станице изолованих српских насеља и главни уредник магазина “Глас југа”.

Награду “Милан Пантић” за храброст у извештавању о погрому над Србима на КиМ који се догодио 17. марта 2004. добио је исте године. Награда Удружења новинара Србије за борбеност у новинарском изражавању „Александар Тијанић“ припала му је 2019. године.

Ракочевић је био члан Савета Републичке радиодифузне агенције од 2009. године до 2014. године. Члан Одбора Агенције за борбу против корупције био је од 2018. године до 2020. године.

Директор је Дома културе у Грачаници у којој живи и ради.

Књиге и публикације:

Монографија: Пронађено позориште О раду, Српске драме Народног позоришта из Приштине, књига интервјуа: Уметност живота. Заступљен је у зборницима и антологијама. Објављује домаћим и страним научним часописима и новинама: Летопис матице српске, Књижевност, Стремљења, Стварање, Политика, Данас, Репортер, НИН, А фју лајнс магазин…

Награде: Бранкова награда Матице српске у Новом Саду; Универзитетска награда,  Приштина; Лазар Вучковић; Кондир косовке девојке; Григорије Божовић; Повеља Радио Београда; Интерфер (репортажа);  Награда „Симо Матавуљ“ УКС 2018; Културни образац Министраство културе 2019.  награда „Печат Херцега Шћепана“, Трг од ћирилице Херцег Нови 2020.

 

Према Статуту Удружења новинара Србије:

Председник УНС-а је орган УНС-а и одговорно лице УНС-а, и он представља и заступа УНС у земљи и иностранству.

Председник УНС-а потписује акта УНС-а, а по његовом генералном или посебном овлашћењу акта могу да потписују лица која он овласти.

Председник УНС-а обавља послове послодавца.

Председник УНС-а сазива седнице Управе и председава им.

Председник је по функцији члан и председник Управе.

Мандат председника УНС-а је четири године, са правом на поновни избор.

Опширније о Председнику можете прочитати у Статуту.

Саопштења Акције Конкурси