Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Апелациони суд у Крагујевцу преиначио пресуду према којој је држава требало да обештети телевизију Стил
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

10. 02. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Апелациони суд у Крагујевцу преиначио пресуду према којој је држава требало да обештети телевизију Стил

Апелациони суд преиначио је у целости одлуку Вишег суда у Крагујевцу према којој је држава Србија требало по тужби бившег власника и ликвидационог управника Телевизије Стил из Лапова Радосава Лазића да исплати 7,6 милиона динара због незаконитих поступака пореске инспекције, а због којих је та телевизија угашена.

Према пресуди Апелационог суда у Крагујевцу, у коју је УНС имао увид, у потпуности се одбацује пресуда Вишег суда да је на незаконит начин Пореска управа у Свилајнцу 2007. године наплатила око пола милиона динара због наводно непријављених пореских обавеза.

„Аутоцензура у правосуђу“, кратко је за УНС прокоментарисао Лазић после преиначења одлуке Вишег суда у Крагујевцу.

Суд је оценио да је у првостепеној пресуди дошло до „погрешне одлуке“ Вишег суда у Крагујевцу због „погрешне примене материјалног права“ између осталог и зато што је Лазић 2008. године, као оснивач телевизије Стил, покренуо ликвидациони поступак те телевизије, а током тог поступка „није тврдио ни доказао да је покренут кривицом“ државе Србије.

Подсетимо, 2007. године, дан након што је на ТВ Стил емитован дуел између тадашњег председника општине Свилајнац Добривоја Будимировића Биџе и члана Демократске странке и некадашњег председника општине Баточина Радише Милошевића, у ову телевизију дошла је пореска инспекција.

Убрзо је блокиран рачун и заплењена су средства за рад ТВ Стил. Телевизија је угашена, а посао је изгубило 35 новинара и медијских радника.

После пет година суђења, 2013. године, Лазић је пред Управним судом доказао да је незаконитим решењем свилајначка филијала Пореске управе блокирала рачун те телевизије. Према решењу Управног суда та телевизија је требало да свој новац добије назад, али се то није десило. 

Лазић је, потом, тужио државу Србију пред Вишим судом у Крагујевцу за враћање новца који му је Пореска управа наплатила, а суђење је почело 2016. године. Према првостепеној пресуди држава Србија требало је да Лазићу надокнади штету изазвану „противзаконитим поступањем њених органа, због неосноване наплате тужиоцу“, „због одузетих покретних ствари“…

Иначе, УНС је, пратећи случај, закључио да је блокада овог медија један од најдрастичнијих случајева дугогодишњег притиска и финансијског уништавања медија, јер је до спорне интервенције Пореске управе дошло управо после приказивања те емисије.  

Лазић има право на ревизију пред Врховним касационим судом.

Повезане приче:

Виши суд у Крагујевцу: Држава да обештети Телевизију „Стил“

Поново одложено рочиште у случају Лазић против државе

Саслушан и последњи сведок у предмету Лазић против државе

Све ближа пресуда у случају Лазић против државе

Одложено рочиште у поступку Лазић против државе

Одржано прво рочиште у поступку Лазић против државе

Суђење за повраћај имовине незаконито угашене ТВ Стил одложено за април

Коментари (1)

Остави коментар
чет

13.02.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 17:41

Za srbe pravda u Strazburu

Očigledno je kako naše tužilaštvo radi i jedini je izlaz da potražimo pravdu u Strazburu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси