Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суђење Златановићу: Уместо давања завршних речи и евентуалног објављивања пресуде, рочиште одложено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

21. 06. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Суђење Златановићу: Уместо давања завршних речи и евентуалног објављивања пресуде, рочиште одложено

Данашње рочиште, на коме је требало да буду дате завршне речи и да евентуално буде објављена пресуда по тужби против уредника портала „Србин инфо“ Дејана Златановића и вође „Народних патрола“ Дамњана Кнежевића, због оптужбе да су позивали на насилну промену уставног поретка, одложено је за 22. октобар.

До одлагања је дошло због тога што је поступајући судија био спречен да присуствује. Иначе, Златановић се сумњичи да је на скупу против „француско-немачког плана“, одржаном у фебруару прошле године, починио кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву. Тада је обраћајући се грађанима рекао:

„Свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна -препозна, а стићи ће га то - ко потпише њега убише“.

Златановић је био у притвору од 17. фебруара до 7. априла, а Више јавно тужилаштво подигло је оптужни предлог којим се за њега тражи годину дана затвора. Поступак је у току, а он се сада брани са слободе.  

Из Вишег јавног тужилаштва навели су да постоји сумња да је Златановић са Дамњаном Кнежевићем извршио кривично дело, због позивања грађана "на насиље и нереде у циљу свргавања председника Републике Србије Александра Вучића са те функције".

Иначе, Златановић за сајт Удружења новинара Србије (УНС) каже да је пре суђења добио јавно писмо подршке Срба са КиМ који су учествовали на скупу.

„Драго ми је да они у нама препознају борце за њихову егзистенцију и право да буду део српске државе, народа и друштва. То нам даје снаге да наставимо даље“, рекао је Златановић за УНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси