Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Суфинансирање проjеката oрганизовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области jавног информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

02. 02. 2015.

Извор: Министарство културе и информисања

Суфинансирање проjеката oрганизовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области jавног информисања

На основу члана 18. и члана 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, бр.83/14) и Закона о буџету Републике Србије („Службени гласник РС“ бр. 142/14) Министарство културе и информисања (у даљем тексту: Министарство), расписуjе

К О Н К У Р С

за суфинансирање проjеката oрганизовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима, као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области jавног информисања у 2015. години

I  НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Одлуком министра бр. 451-04-4/2015-04 од 19. 01. 2015. године, средства у износу од 24.000.000,00 динара, намењена су за Конкурс за суфинансирање пројеката oрганизовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области jавног информисања.

Намена конкурса је суфинансирање пројеката који кроз стручне скупове, тематске конференције, истраживања у области медија, медијске манифестације  и остале догађаје, доприносе унапређењу медијског и новинарског професионализма, новинарске аутономије и саморегулације, јачању стручних капацитета новинарског и менаџерског кадра у стратешким областима државе, подизању нивоа медијске писмености учесника у медијском сектору, као и свих грађана Републике Србије. 

II  ПРАВО УЧЕШЋА

На Конкурсу може учествовати:

  1. издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија, односно Регистaр јавних гласила у Агенцији за привредне регистре;
  2. правно лице, односно предузетник, са пројектима организовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима, као и са пројектима унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства од Министарства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта.

Учесник Конкурса може конкурисати само са jедним проjектом.

Учесник конкурса може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта. Максимални износ који се одобрава по пројекту је 2.000.000,00  динара.

Учесник Конкурса коме су додељена средства Министарства за пројекат, може у току исте календарске године да учествује са истим пројектом на конкурсима расписаним на свим нивоима власти, с тим да укупно додељена средства не прелазе 80% вредности пројекта.                                                         

III  КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на Конкурс су:

1. Мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања:

1.1.  у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;

1.2.  у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (могу се утврдити  на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс);

1.3.  у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2. Мера  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

2.1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда.

2.2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити;

Специфични критеријуми за оцењивање пројеката су:

  1. мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу и промоцији медијског и новинарског професионализма, новинарске аутономије и саморегулације;
  2. мера у којој предложени пројекат доприноси јачању стручних капацитета  медијских посленика (новинара, менаџера, истраживача, стручњака из области медијског права и сл.);
  3. мера у којој предложени пројекат доприноси упознавању јавности са развојем и новим достигнућима у медијском сектору;
  4. мера у којој пројекат доприноси унапређењу медијске писмености.

IV  РОКОВИ

Пријаве на Конкурс подносе се у року од 30 дана од дана обjављивања у дневном листу „Политика“:   од 02. 02. 2015. године  до  03. 03. 2015. године.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

Корисник средстава је дужан да извештај о реализацији утрошених средстава  достави до 31.12. 2015. године.

V  ДОКУМЕНТАЦИЈA

Учесник конкурса је обавезан да попуњен образац за учешће на Конкурсу достави  у четири примерка. Образац се преузима са сајта Министарства (може се преузети овде): Образац  1   (пријава  и табела).  

Учесник Конкурса је обавезан да приложи и копије следећих докумената у једном примерку:

  1. решење о регистрациjи правног лица или предузетника у Агенциjи за     привредне регистре;
  2. решење о регистрацији из Регистра медија односно Регистра јавних гласила у Агенцији за привредне регистре;
  3. доказ о уплати Републичке административне таксе од 290,00 динара на рачун 840-742221843-57, модел 97, позив на броj 50-016, намена Тарифни броj 1. (Закон о републичким административним таксама, „Сл.гласник РС“, бр. 43/03, 51/03-испр., 61/05, 101/05-др.закон, 5/09, 54/09, 50/11 и 70/11-усклађени дин.изн., 55/12-усклађени дин.изн.,93/12,47/13-усклађени дин.изн., 65/13-др.закон и 57/14 – усклађени дин.изн.).                      

VI  ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса, да предложе чланове конкурсне комисије. Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије да се писаним путем обрате Министарству. Уз предлог за чланове комисије доставити и кратке биографије. Предлоге слати до закључења Конкурса.

VII ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Конкурс и Образац за пријаву обjављују се и на веб-сајту Министарства, где су видљиви и доступни све време трајања Конкурса.

Решење о суфинансирању пројеката по расписаном конкурсу, биће обjављено на интернет страници Министарства  www.kultura.gov.rs, и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

Конкурсни материјал се не враћа.

Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Пријаве слати на адресу: Министарство културе и информисања, 11000 Београд, Влаjковићева 3, са назнаком: за Конкурс за суфинансирање проjеката oрганизовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области jавног информисања проjеката  у области jавног информисања.

Додатне информациjе се могу добити радним даном од 11 до 14 часова на телефоне:  011/3398-671 и 011/3032-223.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси