Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Миливојевић: Вучић се спрда са јавним мњењем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2020.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Нови предизборни спот Српске напредне странке, у коме се опет појављују деца, поделио јавност

Миливојевић: Вучић се спрда са јавним мњењем

Након што је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) прошле недеље забранило емитовање предизборног спота владајуће странке у коме се појављује осмогодишња девојчица која разговара са Александром Вучићем, СНС је избацио нови видео чији садржај је опет изазвао опречне реакције јавности.

Вучић је на свом Инстаграм профилу поделио спот листе „За нашу децу“ посвећен финансирању вантелесне оплодње, у коме се појављује наводни брачни пар из Александровца са своје две бебе.

Међутим, питање је да ли ће нови спот бити предмет расправе надзорних институција, јер по многим стручним ставовима, садржина није спорна.

Други део јавности, опет, сматра нови спот зачикавањем јавности и демонстрирањем моћи, јер су и видео поруке, али и сама листа „За нашу децу“, нелегитимни из других углова.

Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић сматра да овим спотом није прекршен закон, па судећи по томе да није извесно да ли ће то тело покретати поступак надзора.

– Лично не волим начин на који су деца искоришћена у овом споту, али ако су ови родитељи дали сагласност да им деца буду сликана, онда мислим да нису прекршени прописи којима се руководи РЕМ, каже Цвејић за Данас.

Како објашњава, правно гледано, ситуација би била иста и да се у споту појављују глумци, јер би прави родитељи такође дали пристанак за сликање и снимање деце. Међутим, у случају претходно забрањеног спота, ситуација је нешто другачија и упућује на злоупотребу деце.

– У првом споту је политичар у директном дијалогу са дететом и читава ситуација непосредно утиче на дететово искуство и ставове, чиме се искоришћава његова лаковерност, образлаже Цвејић.

Када је РЕМ забранио емитовање првог спота СНС, у коме Александар Вучић разговара са девојчицом чији отац ради у иностранству и обећава да може да јој „врати тату“, у јавности се отворила полемика да ли је тај потез био добро осмишљен маркетинг странке, односно да ли је видео снимљен само како би био забрањен, а јавности показало да под владавином овог режима сви имају исти третман пред законом, те и да спот владајуће странке може бити предмет санкције независног РЕМ-а.

Забрана не укључује и друштвене мреже, па није спречила напредњаке да се он и даље врти на њиховој званичној Фејсбук страни.

Питање које је други спот побудио, међутим, је да ли се ради о чистој демонстрацији моћи, па се уместо једног забрањеног снима и емитује други, чија је законитост опет под знаком питања.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић наводи да је и самим проглашење листе „Александар Вучић – За нашу децу“ Републичка изборна комисија направила низ правних пропуста, а тиме што ни комисија ни Уставни суд нису реаговали на време, сада имамо ситуацију у којој се бавимо „игром скривалица Александра Вучића“.

– Најпре, председник Вучић се не кандидује ни за посланика ни за одборника, затим нема идентификације странке, и треће, ако говоримо о примедбама са стране етике у политичком маркетингу, реч је о фалсификату изборне поруке Адолфа Хитлера и Националсоцијалистичке партије из кампање 1936. године, која гласи „Нашој деци будућност преко Адолфа Хитлера“. Разлози треће врсте су да се све дешава на изборима који са уставноправног становишта не могу да се одржавају после 3. јуна, јер је тада по Уставу Србије крај четворогодишњег мандата садашњег сазива Скупштине, а Закон о избору народних посланика не омогућава да се аутоматски продужава мандат. То значи да ми од 3. јуна већ живимо у држави у којој нема легитимне скупштине и легитимне владе. Да су Републичка изборна комисија, а потом и Уставни суд реаговали на ове ствари, ми не бисмо имали ситуацију у којој се бавимо игром скривалица Александра Вучића, председника СНС, који тестира јавно мњење, спрда се са њим и грађанима Србије, наводи Миливојевић.

Као пример тога он наводи то што СНС намерно, додатно продукује телевизијске спотове „за које је и лаику јасно да су противзаконити“, јер не садрже ознаку странке.

– Вучић то чини да би забраном спота показао да заправо РЕМ и друга регулаторна тела раде непристрасно у изборном процесу, што смо већ виђали и у претходним кампањама, додаје Миливојевић.

Јавност се, међутим, ни овде не смирује када су предизборне активности СНС у питању, па су Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) и Удружени грађански покрети (УГП) јуче јавно упутили захтев РЕМ-у да преиспита и забрани емитовање свих спотова у којима се Александар Вучић појављује без јасно наведене функције.

Како су у саопштењу навели, такви спотови су у супротности са Законом о оглашавању, који забрањује обмањујуће и прикривено оглашавање, а налаже принцип друштвене одговорности.

„Александар Вучић, који је истовремено и председник Републике Србије и председник Српске напредне странке, спорним спотовима помаже изборној листи политичке странке чији је председник да оствари што бољи изборни резултат. На овај начин Вучић постаје учесник избора као јавних функционер, односно председник Републике Србије, али без навођења да то ради као председник Републике, што је по дефиницији обмањивање јавности“, наводе БИРОДИ и УГП, позивајући се и на Закона о Агенцији против корупције, према коме се овакво понашање може сматрати и коруптивним.

Кићење туђим перјем

Нови спот пробудио је и још једно питање. Зашто владајућа странка у предизборном видеу овог пута промовише тему подстицања раста наталитета и вантелесну оплодњу, само обећавајући још већа улагања, када је тај процес држава у своје финансије укључила још 2008, од када РФЗО финансира три покушаја ВТО, од времена када СНС није ни била на власти.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси