Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Притисак на БИРН после објављеног текста о др Зорану Гојковићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2020.

Аутор: БИРН Извор: javno.rs

Притисак на БИРН после објављеног текста о др Зорану Гојковићу

Иако је текст настао на основу званичних докумената добијених у законитој процедури, новосадски адвокат Немања Алексић наводно је тужио БИРН што представља наставак претњи изречених током разговора са новинарком

Адвокатска канцеларија Алексић из Новог Сада наводно је поднела кривичне пријаве против наших новинарки Наталије Јовановић и Јелене Вељковић, као и уредника Милорада Ивановића, због наводног објављивања тајних, пословних података и неовлашћеног снимања разговора са адвокатом Немањом Алексићем.

БИРН још увек није упознат са садржајем кривичне пријаве која је поднета Тужилаштву за високотехнолошки криминал, а за њу је БИРН сазнао из вести агенције Танјуг, који је у ту пријаву “имала увид”.

Имајући у виду неоснованост тврдњи изнетих у вести која се позива на кривичну пријаву, БИРН ову тужбу, али и објављену Танјугову вест, сматра притиском на свој рад и независну уређивачку политику.

Адвокатска канцеларија Алексић у кривичној пријави, како преноси Танјуг, наводи да су новинарке и уредник БИРН-а ширењем лажних вести и манипулисањем подацима изазвали панику међу запосленима, сарадницима и клијентима Адвокатске канцеларије Алексић, наносећи штету угледу канцеларије.

Међутим, текст “Доктор за фалсификате: Зоран Гојковић злоупотребио печат свог колеге” објављен на нашем портал javno.rs настао је у потпуности на основу података добијених по захтеву за приступ информацијама од јавног значаја.

У тексту, позивајући се на званичне документе, БИРН наводи да је др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, дајући исказ у полицији у својству осумњиченог, рекао да га је 2011. године позвао неко из адвокатске канцеларије Алексић, да му је речено да је њихова адвокатица Марина Џепина повредила зглоб и да им треба лекарски извештај да би оправдали изостанак са једног суђења. Гојковић је, не прегледајући пацијента, сачинио извештај који је оверио потписом и печатом другог лекара без његовог знања. Гојковић је рекао да је „веровао свом пријатељу и да није слутио да ће извештај бити злоупотребљен“. Полиција је касније утврдила да Марина Џепина није повредила ногу, што је она и сама признала.

Званични подаци изнети у тексту су цитирани на основу полицијских записника, кривичне пријаве и решења о опортунитету, који су добијени од Основног тужилаштва у Новом Саду на основу Захтева за приступ информацијама од јавног значаја и у том смислу БИРН је поступио у складу са законом.

Што се тиче оптужбе за неовлашћено снимање и објављивање разговора, из самог разговора чији је транскрипт објављен на нашем сајту, а аудио снимак на Youtube, јасно је да је Немања Алексић свестан да даје изјаву новинарки и да је такође свестан да ће је новинарка користити у изради текста.

Он новинарку више пута позива да објави његове речи без мењања значења: “Слободно то напишите”. 

Током разговора, он оптужује новинарку да ће искривити његове речи: “Ја вам кажем шта је истина, а ви ћете изгледа да напишете шта се вама свиђа. Као што ћете и ову моју изјаву да искасапите и напишете како вама одговара".

Такође Алексић наводи да ће БИРН објавити лажни исказ: “Човек када каже да је ово Србија, ви напишете да је Финска. И то ми је све јасно.”

Управо због тога уредничка процена је била да је најбоље објавити интегралну изјаву да би се предупредиле могуће спекулације око тога да ли је изјава веродостојно пренета.

У самом разговору Немања Алексић врши притисак на новинарку у претећем тону и покушава да је застраши рекавши: “Пошто очигледно Бата Гашић (шеф БИА, прим. аут) неће да се бави вама јер не сме, од ваших свињарија које пишете, ја ћу да се бавим.”

Објављивањем интегралног разговора посегнуло се за јавношћу као заштитом од могућих даљих притисака и узнемиравања новинара од стране Алексића, који је исказао намеру да настави са притисцима, што је уосталом и ова неоснована тужба показала.

У том смислу БИРН стоји иза свих чињеница које смо објавили, док ова тужба заснована на неоснованим тврдњама, сведочи о карактеру Немање Алексића и притиску који покушава да врши на рад независних медија.

БИРН је Алексићеве претње пријавио Независном удружењу новинара НУНС које ће поступити у складу са процедуром.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси