Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема процене исплативости Телекомове куповине Коперникуса, видљива само дуговања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2020.

Аутор: Маја Ђурић Извор: Н1

Нема процене исплативости Телекомове куповине Коперникуса, видљива само дуговања

И више од годину и по дана откако је Телеком купио кабловског оператера Коперникус, нема процене исплативости те аквизиције, а, према наводима Инсајдера, видљива су само дуговања. Нејасно и под којим условима се Телеком задужио за нове пројекте.

Србија не може да се похвали великим напретком у борби против корупције, али је упитан и напредак на пољу транспарентности у раду државних предузећа. Тако од новембра 2018. године – од када је Телеком купио Коперникус – до данас нема процене исплативости те аквизиције. Према истраживањима Инсајдера, до сад су видљива само дуговања те државне телекомуникационе компаније.

Више од годину и по дана прошло је откако је државни Телеком Србија аквизирао кабловског оператора Kopenikus technology, а да са становишта транспарентности та аквизиција није разјашњена до краја.

И даље је отворено питање – да ли је Телеком преплатио Коперникус? Будући да се ради о државном новцу, односно о парама свих пореских обвезника Србије, државни ревизори требало би да утврде оправданост и ефекте аквизије.

Државни ревизор Горанка Јовановић каже да је потребно време. „Државна ревизорска институција: „Ефекте аквизиција, економичност аквизиција ми сада не можемо ништа да вам кажемо зато што треба најмање период од три или више година да протекне да би ми знали да ценимо ефекте аквизиција“, рекла је она у децембру 2019.

Чекајући да протекне период од најмање три године, поред Државне ревизорске институције се не оглашава ни Комисија за контролу државне помоћи, која би према закону – уколико државно предузеће плати приватним сектору више од тржишне цене – требало да да мишљење о томе и да такву трансакцију одобри, јер то – потенцијално – спада у државну помоћ.

Инсајдер: На основу чега је заправо утврђена та цена на крају?

Владимир Лучић, координатор за интернет и мултимедију Телекома: Само тржиште одређује цену кабловских оператера, на жалост цена и у Србији и у Босни, баш због конкуренције је, морам да кажем, била доста висока, али и даље у поготово за нас у границама изузетне исплативости.

Исплативо или не – Комисија за контролу државне помоћи наглашава да потенцијални давалац државне помоћи, што би у овом случају био Телеком, превасходно сам врши процену и уколико сматра су критеријуми испуњени онда подноси пријаву Комисији. То Телеком, међутим, није учинио.

„Па није у овом случају, наравно не могу да се сложим са вама и морам нешто да кажем о Телекому што је једна велика истина, да и ајде гледаоци ваше емисије разумеју – ‘96. године када је Телеком постао акционарско друштво он фактички сам себе издржава и успут је стотине милиона евра профита дао држави“, казао је Лучић за Инсајдер.

Али, није тајна ни да Телеком има дугове. Инсајдер наводи да се од почетка куповине мањих оператера дуг Телекома увећао са око 288 на 644 милиона евра. Иако је јавности познато да је та државна телекомуникациона компанија узела кредит за даље аквизирање, није познато у ком износу. Телеком је, ипак, уверен да ће им се куповина Коперникуса ипслатити за пет година. Просло је годину и по дана јос се виде само велики дугови.

 

Видео прилог Н1

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси