Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Свилајнцу две редакције 4. јуна 2008. насилно избачене на улицу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 06. 2020.

Извор: Ресавски поштоноша

Да се не заборави и не понови!

У Свилајнцу две редакције 4. јуна 2008. насилно избачене на улицу

Врелог јуна 1968. студенти широм Европе, а и у Београду, демонстрирали су против гушења њихових слобода. Захтевали су слободу мисли и изражавања. Успели су у својим захтевима истрајношћу, јединством и подршком слободоумних људи. Ко је могао и помислити да ће се поново у ресавској општини Свилајнцу догодити да „оперативци демократије“ на лицу места без овлашћења забране слободу писања и изражавања. Нажалост, тачно после 40 година у Свилајнцу 4. јуна 2008. године „демократске личности“ узимају ствар у своје руке.

Комисија општине Свилајнац која је формирана да преузме ТВ опрему која је била у њеном власништву узела је правду у своје руке. Насилним искључивањем програма, мењањем брава и захтевом за исељењем онемогућила је даљи рад оба медија. Шест стално и неколико хонорарних радника је остало без посла.

ТВ програм се осим у Свилајнцу емитовао у Деспотовцу, Жагубици, Жабару и Рачи. Ни протести Удружења новинара Србије нису тада уважени, а није се огласио ни тадашњи председник државе Борис Тадић, ни ресорни министар Небојша Брадић. Нажалост овакво незаконито поступање није доживело ни судско санкционисање. Исељење је трајало од 10 и 30 до 16 часова. Редакција „Ресавског поштоноше“ је исељена без присуства главног и одговорног уредника, а изгубљена је архива, целокупна документација и одштампани примерци. Историја се поновила то су далеке 1871. године са „Ресавским поштоношом“ урадили на граници јер је лист штампан у Панчеву. Кога је то брига?

Септембра исте године формирана је нова телевизија од стране општинских фунционера, која је програм почела да емитује и пре регистрације у Агенцији за привредне регистре. За директора је именована Драгана Радевић, сада заменик председника општине, а телевизија је била пријављена на адреси председника општине Предрага Милановића. Све незаконитости руководства општине Свилајнац у том периоду и касније нису санкционисане.

Главни иницијатори и реализатори насиља над медијима Предраг Милановић, председник општине и Драгана Радевић, заменик председника општине били су директори Информативног центра у периоду од 2000. до јуна 2005. када је место директора попуњено конкурсом, а не партијским одлука Демократске странке.

Избацивање медија из уредно закупљеног простора, у време дејства уговора, уследило је као одмазда према медијима са чијом уређивачком политиком нису били сагласни локални моћници, нити су могли да утичу на њу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси