Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жељко Митровић: Нон-стоп плаћамо прекршајне казне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 05. 2020.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Поводом одлуке РЕМ-а да против власника Пинка покрене поступак због озонирања у програму

Жељко Митровић: Нон-стоп плаћамо прекршајне казне

Скоро сваког месеца идем у РЕМ на неко изјашњавање.

Увек се добро припремим и понесем брдо документације да ова наша „цењена институција“ добро проучи све моје аргументе и на основу тога изрекне мере или одбаци случај, каже за Данас власник Пинка Жељко Митровић поводом одлуке Савета Регулаторног тела за електронске медије да против њега покрене поступак због озонирања крви у „живом“ програму.

РЕМ је ову одлуку донео прошле седмице а даљи исход видеће се након сазивања редовне седнице, на коју мора да дође и Митровић, да се о томе изјасни.

– Није њима лако јер свака будала у овој земљи има право на поднесак или пријаву а они као институција морају да реагују. Кад год имам јаке и чврсте аргументе, ја се радујем сусрету са овим цењеним независним регулаторним телом – каже Митровић.

На питање колико је мера до сада изречено Пинку и које су мере у питању, наш саговорник каже да стално плаћају казне због прекршајних пријава.

– Нон-стоп плаћамо неке прекршајне казне јер обично нам пишу прекршајне пријаве па се после тога гомбамо на суду. Углавном су проблеми због померања маркетиншких блокова, неколико пута је затајио компјутер на биповању и блуровању у ријалитију јер постоје строга правила за емитовање ријалитија пре 23 часа. Сва правила су испоштована у 99,9 одсто случајева. Често људи тумаче ријалити по ономе што виде на порталима и на мрежама, и поред тога што то никада није емитовано на ТВ-у, па се ствара мала забуна јер на интернету емитујемо четири стрима по 24 часа тако да портали могу користити баш све а телевизија емитује само дозвољено – наглашава Митровић.

Професор Слободан Цвејић, један од новоизабраних чланова РЕМ-а рекао је прошле седмице за наш лист да ће покретање поступка против Пинка добити на значају тек ако буде изречена мера против ове телевизије.

– А овакве одлуке умногоме зависе од састава Савета РЕМ-а, и ставова његових чланова, нагласио је Цвејић.

У протеклих месец дана, стручна јавност је више пута позивала надлежне да реагују због кривичног дела надрилекарства које промовише власник Пинка. Међутим, Митровић је и поред апела и дописа лекара наставио да за озонира крв и да овај, у званичној медицински непризнат поступак, популаризује како на друштвеним мрежама, тако и у информативним емисијама своје телевизије.

„Сведоци смо да се на друштвеним мрежама и на појединим телевизијама са националном фреквенцијом промовишу непроверене методе и медицинска средства чија је делотворност крајње сумњива. Њихова примена без пратећих клиничких студија може имати несагледиве последице. Забрињавајуће је што се промовисањем поменутих метода лечења све чешће баве особе које немају никакво формално образовање из области медицинских наука, али имају приступ медијима, поручио је координациони одбор Мреже академске солидарности и ангажованости (МАСА), истакавши посебну забринутост због нереаговања стручних људи који често гостују на Пинку, на озонирање које спроводи власник те телевизије.

Група професора и лекара недавно је упутила допис Министарству здравља, струковним организацијама и медијским удружењима, тражећи да се преиспита и адекватно реагује на појаву надрилекарства у медијима, пре свега на оно што пропагира Жељко Митровић на телевизији Пинк.

Такође су навели да је РЕМ дужан да против ТВ Пинк поднесе кривичну пријаву, а Републички јавни тужилац да реагује по службеној дужности.

„Дубоко свесни изазова које са собом носи пандемија вируса SARS-CоV-2 за све грађане, ми, доле потписани професори, лекари и здравствени радници, овим путем изражавамо своју забринутост и осуду нетачних, научно неутемељених и стручно неоправданих поступака лечења, које неодговорни појединци промовишу на телевизијама са националним фреквенцијама. Овде посебно издвајамо господина Жељка Митровића и његово континуирано промовисање такозване озонизације крви. Сматрамо да такви поступци грађане могу довести у заблуду, а посебно могу представљати потенцијални ризик за њихов живот, уколико промовисане надрилекарске мере буду примењене“, наводи се у допису који је потписало око 250 професора и лекара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси