Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јањић: Одређени медији добијали обавештења пре него што су излазила у јавност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 05. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Јањић: Одређени медији добијали обавештења пре него што су излазила у јавност

"Извештавање медија током ванредног стања обележила је какофонија, изјавила је извршна уредница и шефица деска портала Nova.rs Магда Јањић, указујући да су грађани могли да гледају слику које је "мало ружичастија" и ону која то није.

Она је напоменула да су одређени медији добијали обавештења пре него што су званично излазила у јавност, док остали нису могли да дођу ни до каквих информација.

Како је објаснила, неки медији, као што је портал Nova.rs, добијали су информације "тако што су се људи сами јављали".

Према њеној оцени, било је врло тешко извештавати у таквим околностима, посебно што су одређени медији нападани.

"Ми смо покушавали и трудили се да људима кажемо шта се догађа, а да претрпимо што мање последица. Нажалост, приведена је новинарка Ана Лалић", подсетила је Јањић.

Она сматра да је, због великог прилива информација и података, незахвално причати о лажним вестима током ванредног стања, јер су се медији "утркивали" ко ће да буде први.

Јањић, ипак, мисли да у неким случајевима није било намерног пласирања лажних вести, већ да су у питању случајне грешке.

Било је "лажно интерпретираних информација" да би се "можда паника мало умирила", али она није сигурна да ли би то требало да зове лажним вестима или "умиривањем ситуације".

Називајући такву атмосферу "миксом свега", Јањић је рекла да су медији морали да буду врло пажљиви, али да је долазило до материјалних грешака које би требало одвојити од намерно пласираних лажних вести.

Медијску сцену у Србији на скали до 10 она оценила је са "два, три", јер не би да буде "превише песимистична", мада је приметила да постоје медији који се прозивају "са врха" и они који се не прозивају.

Власт стално помиње власничке структуре и велике газде, подсећа Јањић, која не зна како би онда назвала оне медије који се "не помињу", а такође имају власнике.

"Ми, медији који тешко долазе до информација, имамо једну пречку", уверена је она и апострофира "људе из власти који не желе да нам дају информације".

"Ми покушавамо да дођемо до њих, али пречка је ту", илустровала је Јањић, упркос томе "што смо и даље отворени и желимо да разговарамо".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси