Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад Српске листе на новинара због писања о самохраној мајци с Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 05. 2020.

Аутор: Сања Соврлић Извор: Н1

Напад Српске листе на новинара због писања о самохраној мајци с Косова

Милица Апостоловић из села Гојбуља, на Косову, умало је остала без крова над главом. Надлежни су јој обезбедили смештај тек када је дописник Гласа Америке Будимир Ничић урадио причу о њеним проблемима. Али, пре тога, није изостао напад на новинара који је урадио ову људску причу.

Након што је рођак, код којег је Милица Апостоловић становала, продао кућу, купац јој је дао рок за исељење.

"Мени је овај Албанац дао рок до 20. маја ове године. То је за мене још 4-5 дана да морам да изађем а ја ћу да питам све, који ме ово исто питају - а где ћу ја са сином сада? Једино на улицу", казала је Милица Апостоловић.

Овако је Милица говорила за Глас Америке 15. маја. Објаснила је да се надлежнима обраћала у више наврата.

"Сада када дође 20. мај узећу сина за руку и отићи ћу на мост у Косовској Митровици. Нека једном схвати Влада Србије, ако уопште види ово, нека схвати шта се ради са овим народом на Косову", поручила је тада Милица.

Након ове приче уследило је саопштење Српске листе са увредама на рачун новинара Будимира Ничића. Његов прилог су назвали грозничавим покушајем "назови независних медија и новинара да пронађу неку породицу са проблемом како би доказали наводну небригу Србије за свој народ".

Реч је кажу "о ширем пакленом плану да се пољуља поверење народа у Србију, али и у Српску листу".

"Сваки покушај непријатеља српских интереса на Косову и Метохији да се пронађе неки изоловани случај како би се та чињеница оспорила јесте део пропагандног рата чији је једини циљ да се утицај Србије истисне са ових простора", наведено је у саопштењу.

Тек након изнетих оптужби, општина Вучитрн, која ради у систему Србије, обезбедила је стан у Северној Митровици за ову самохрану мајку.

"Српска листа није демантовала апсолутно ништа у вези са мојом репортажом, јер је, наравно, све што сам објавио тачно. Међутим, у целој овој ситуацији је важно да Милица и њен син неће завршити на улици под ведрим небом. И још је важније обећање Српске листе из тог њиховог саопштења, где кажу да они неће оставити на цедилу ни једну српску породицу у невољи и то је добро", каже Будимир Ничић.

Српска листа је навела и да Апостоловић није поднела формални захтев те да је зато помоћ изостала. Остаје нејасно како је смештај ипак пронађен дан након приче Гласа Америке.

Ничић Српску листу подсећа и на улогу новинара у друштву.

"Треба да знају да је посао нас медија и новинара да их подсећамо на та дата обећања и да не треба због тога да буду нервозни и да нападају новинаре већ да та своја обећања испуњавају", наглашава Ничић.

О Милици Апостоловић су писале и Новости у јануару и портал Косово онлине 4. маја ове године. Зашто је Српска листа саопштењем реаговала само на прилог Будимира Ничића? Да ли је проблем самохране мајке из села Гојбуља само привремено или трајно решен? Питања су која смо упутили Српској листи и Канцеларији за Косово и Метохију. Одговори нису стигли.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси